Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
22.2.2002 / LF
Östeuropa måste bygga upp ett självständigt jordbruk
De östeuropeiska länder som kandiderar för EU-medlemskap måste bygga upp ett självständigt jordbruk, anser professor John Sumelius vid Helsingfors universitet. Det innebär bland annat att privatiseringsprocessen fullföljs och att de får tillgång till åtminstone en del av EU:s marknad.
- I de kommande medlemsländerna fungerar inte jordbruket bra. Institutioner för rådgivning, marknadsföring och mycket annat saknas.
John Sumelius leder en av tre arbetsgrupper som utgör delar av ett treårigt forskningsprojekt om hållbart lantbruk i Centraleuropa och Östeuropa. Det är EU-kommissionen som finansierar projektet och där deltar forskare från både de gamla EU-länderna och kandidatländerna.
I synnerhet när det gäller att bygga upp ett professionellt jordbruk är kreditgivningen ett problem. Det samma kan man säga om rådgivningen och tillgången till förnödenheter. Bland övriga problem finns oklara äganderättigheter, ofta av den orsaken att privatiseringen är på hälft. Lönsamheten är ofta låg, vilket delvis beror på att insatserna är dyra jämfört med jordbrukets produkter.
Nu knackar alltså de nya medlemsländerna på EU:s dörr. EU har gett ett bud på stödet till de kommande länderna, till en början 25 procent av stödet till de nuvarande. Dessutom har EU ett bud på fastställande av basareal, referensskördar och mjölkkvoter. I nästan samtliga fall har medlemländerna avsevärt högre krav än vad EU är beredd att acceptera.
John Sumelius anser att det i vilket fall som helst är viktigt att de nya länderna kan få utnyttja EU:s marknad, eller åtminstone en del av den. Det skulle till exempel hjälpa till att institutionerna inom jordbruket kunde få fastare former.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab