Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
22.2.2002 / LF
Utvidgningen av EU hettar upp CAP-debatt
Flera EU-länder ställer en CAP-reform som villkor för den planerade utvidgningen av unionen. Det kravet har lantbrukskommissionär Franz Fischler svårt att förstå.
EU:s lantbruksministrar diskuterade utvidgningen på måndagen. Ett flertal länder stöder kommissionens förslag, för andra är de gradvisa direkta stöden till kandidatländerna en nagel i ögat. Till denna grupp hör nettobetalarna Tyskland, Storbritannien, Holland, Sverige och Österrike.
Länderna vill att en reform av CAP förhandlas fram innan de tio nya länderna tar plats vid förhandlingsbordet. Därefter bedöms risken som betydande, att stora lantbruksländer som Frankrike och Polen tillsammans kunde blockera en önskad reform.
- Inom ramen för CAP har det europeiska lantbruket genomgått stora framsteg, särskilt i jämförelse med USA. De som nu kräver reformer, tar utvidgningen som en förevändning att tillintetgöra vår lantbrukspolitik, säger Fischler.
Till de ivrigaste förespråkarna för den gemensamma lantbrukspolitiken hör Italien. Italien är det första land som i den nya debatten kräver att CAP ska förlängas i sin nuvarande form. Med eftertryck avvisar italienarna kraven på att minska de direkta stöden.
EU:s kandidatländer upprepade på måndagen sitt missnöje med EU-kommissionens förslag att trappa upp EU-stöden gradvis från en nivå på 25 procent. Under ett möte i Bryssel krävde länderna gemensamt ett bättre bud från kommissionens sida.
Meningen är att kandidatländernas lantbruksministrar ska delta i EU-lantbruksministrarnas nästa möte i mars.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab