Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
22.2.2002 / LF
Skogens värden i fokus på Nordisk skogskongress
Inkommande sommar går den 20:e Nordiska skogskongressen av stapeln. I år är det Finlands tur att stå värd för det gigantiska evenemanget. Kongressen ordnas vart fjärde år. Under kongressen ordnas 22 exkursioner med olika teman över hela Finland. Två av exkursionerna kräver pass, eftersom destinationen är Ryssland respektive Estland.
Det är Finska Forstföreningen som håller i trådarna. Som exkursionsdragare fungerar personer som på lokal nivå kan det ämne som presenteras.
- Skogskongressen riktar sig till en bred publik, säger Jan Heino, president för Nordisk Skogsunion, den samarbetsorganisation som står bakom skogskongresserna. Till vardags fungerar Heino som VD för Forststyrelsen.
- Förutom att kongressen är ett viktigt forum för informationsutbyte, kommer vi i år att söka lärdom om deltagarnas inställning till skog och skogsbruk. I samband med anmälningarna kommer vi att göra en kartläggning av folks värderingar. Det här är ett helt nytt inslag i sammanhanget, nog så viktigt med tanke på skogsbrukets framtid.
Den allra nordligaste exkursionen tar fasta på den arktiska skogens särdrag. Världens största biobränslekraftverk, som finns i Jakobstad, är ett av exkursionsmålen.
Under några av kongressens exkursioner kan man bekanta sig med både ekonomi och ekologi i samverkan och motsättning. Bl.a. presenteras huvudstadsregionens många olika krav på skogen. Man besöker Noux nationalpark, en skönhet med många sjöar och varierande terräng.
Finlands skogshistoria är lång. Den presenteras också under kongressen.
Den som väljer att besöka Varkaus under kongressen, får en djup inblick i industrins användning av virke. Här visas hela kedjan från skogen till färdiga produkter av olika slag, samt livet efter detta, d.v.s. återanvändningen av en del träbaserade produkter.
Skärgården kommer också att vara ett synligt inslag i sommar. Såväl Åland som Åbolands skärgård kommer att presentera det speciella skogsbruk, som den känsliga naturen kräver.
För den som vill besöka Arboretum Mustila och samtidigt bekanta sig med lövskogsbruk finns det möjlighet under kongressen. Mustila, som är Finlands största arboretum, ger både ögonfröjd och gedigen kunskap.
Efter avslutat flackande till valda resmål kommer deltagarna att samlas till ett plenum i Helsingfors, också det med ett lockande program. För den som vill veta mera om sommarens kongress, finns information att hämta på Internet: http://www.smy.fi/nsu/sv/

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab