Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
23.12.2010 / Landsbygdens Folk
Inhemskt ett starkt kriterium för julskinkan
Sju av tio hushåll har en skinka på julbordet i år. Av dessa är 94 procent en inhemsk skinka, en ökning på en procent från förra året.
I undersökningen, som utfördes av Finlands Gallup, svarade åtta av tio konsumenter att en finsk skinka är viktig för dem. Allra viktigast är det för kvinnor och för över 65-åringar. Minst brydde sig männen om skinkans ursprung, men även 73 procent av dem ansåg att en finsk skinka är viktig eller rätt så viktig.
Förra året åt det finska folket ungefär 6,5 miljoner kilogram julskinka, en minskning på sju procent från året innan.
De små skinkorna, mellan 3 och 6 kilogram, ökar stadigt i popularitet liksom de benfria skinkrullarna. Dessa är redan 84 procent av den totala konsumtionen.
De importerade julskinkornas antal var förra året 1,5 procent av den totala skinkmängden. De flesta importskinkorna kom från Danmark.
Stefan Saaristo, VD på Österbottens kött säger att de produktionsmässigt har klarat av mängden julskinkor som beställts.
- Allting har gått bra hittills och den här veckan slaktades 25.000 svin på Atria, vilket är mycket.
Julskinkorna är en större helhet än de flesta tror, då det är frågan om så stora volymer. Allt som allt äter finländarna en miljon skinkor per jul. För att kunna leverera den mängden inleds säsongen redan på sommaren med de gråsaltade skinkorna som fryses in. De färska skinkorna kommer till butikerna i december.
- Från vår synvinkel är det en drömjul då julafton inträffar på en fredag. Det är mera problematiskt med tillgängligheten och logistiken om helgen är mitt i veckan.
Att mängden julskinkor minskat de senaste åren kan enligt Saaristo bero på att kalkonen vinner terräng på finländarnas julbord.
- Nästa år ser oroväckande ut. Proteinfodret stiger på världsmarknaden och dollarfördelen förloras då euron försvagas.
Enligt Saaristo har årets ökning i produktionskostnader inte varit liknande som 2007-2008, som ledde till stora förändringar på gårdarna.
- Nu har kostnaderna stigit i en jämn takt och vi har kunnat höja producentpriserna en aning.
Saaristo är ändå säker på att kött alltid kommer att behövas och produceras i Finland.
- Alla svårigheter är bra utmaningar, kommenterar han.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab