Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
23.12.2010 / Landsbygdens Folk
Kostnadsökningen i köttproduktionen måste överföras på priserna
- Det är glädjande att köttkonsumtionen har börjat öka, men på producenthåll har vi problem med kostnadsökningar, som vi borde få ersatta i livsmedelskedjans följande led, säger ordföranden Tomas Långgård om diskussionerna på mötet i SLC:s slaktdjursutskott förra veckan.
- Produktionen har minskat och den riskerar att minska ytterligare på grund av bristande lönsamhet, i fall vi inte får kostnadsökningarna utslagna på priserna.
Priserna har höjts en aning under hösten, men utskottsordföranden påpekar att höjningarna inte räcker för att täcka kostnadsökningarna. Enligt Tomas Långgård är det i synnerhet foderkostnaderna som har ökat, men han påminner samtidigt om att också annat, till exempel energikostnaderna stigit och stiger ytterligare nästa år.
- När foderkostnaderna började skjuta i höjden under hösten 2007 togs de flesta inom kedjan på säng, men den här gången har vi kunnat följa med utvecklingen sedan sommaren. Trots att prognoserna sade något annat senaste vinter så var exempelvis sojan väldigt dyr redan i somras. Så med lärdom av händelserna 2007-2008 tycker vi att man borde kunna höja producentpriserna både för svin- och nötkött.
Slaktdjursutskottet har också reagerat på prissättningen av skinkorna inför julen.
- Vi anser att det är något ohållbart att man säljer inhemska julskinkor i butikerna för priser på ned till mellan 3 och 4 euro per kilo. Skinkan hör till grisens värdefullaste delar. Både industrin och handeln borde kunna satsa på en bättre prissättning.
I Europa har priserna varit i stigande på svinkött, exempelvis i Tyskland och till och med i Danmark, så importtrycket har möjligen minskat.
- Å andra sidan ledde konflikten inom livsmedelsbranschen i våras till en öppning av importkanaler inom branschen, säger Tomas Långgård. Men så börjar även exporten till Ryssland att löpa bättre efter att restriktionerna mot Atrias anläggning i Nurmo och HK Ruokatalos anläggning i Forssa har upphävts. Vi utgår överlag från att det ska bli lättare att exportera till Ryssland nu när landet närmar sig ett WTO-medlemskap.
Speciellt när det gäller nötkött räknar även SLC:s slaktdjursproducenter med att restaurangerna köper in mer inhemskt nötkött efter att restaurangmomsen i somras sänkts från 22 till 13 procent.
- I vilket fall som helst ser det ut som om vi nu har passerat bottnen för lågkonjunkturen och är på väg mot bättre tider, vilket ger vid handen att köttkonsumtionen fortsätter att öka, säger utskottsordföranden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab