Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
23.12.2010 / Landsbygdens Folk
EU:s nötproduktion har stora svårigheter
EU-jordbrukets takorganisationer Copa och Cogeca fäster uppmärksamheten vid de europeiska nötproducenternas problem. Enligt organisationerna har priset på nötkött stannat vid nivån från år 2008, medan foderkostnaderna rakar i höjden.
Marknaden för nötkött förblir känslig för störningar under 2011. Utvecklingen beror långt på hur den globala marknaden förändras. De två stora importörerna Ryssland och Turkiet är än så länge frågetecken.
Nötköttsproducenternas inkomster står fortfarande under tryck, efter tre svåra år. Nyckeltalen för den framtida utvecklingen är produktionskostnaderna och producentpriserna. På dem beror branschens möjligheter till återhämtning.
Nötarbetsgruppens ordförande Pierre Chevalier kräver nu att EU-kommissionen ska låta analysera hur Europas globala konkurrenskraft kan utvecklas. Endast så är det möjligt att analysera hur marknaden kan väntas utveckla sig framöver.
Enligt Chevalier är det illa att branschen blir beroende av externa faktorer som sanitära förhållanden och växelkursernas fluktuationer. EU behöver en blomstrande nötsektor för att kunna försörja 500 miljoner människor, betonar Chevalier.
En god nyhet är att den brasilianska nötexporten håller på att förlora sina prisfördelar. Sedan början av detta år har priset på nötfilé från Brasilien stigit till nästan samma nivå som motsvarande kött från Irland.
Brasilien hade år 2007 etablerat sig som en lågprisexportör av nötkött till de internationella marknaderna. Men en svagare valuta och stigande inhemska nötpriser har gjort det omöjligt för de sydamerikanska exportörerna att underminera EU-marknaden, noterar irländska producenter.
Efter att EU-kommissionen införde sitt embargo mot brasilianskt nötkött i början av år 2008, började de svartlistade brasilianska uppfödarna ansöka om förnyade exporttillstånd till EU. Men nu har anstormningen minskat betydligt.
Enligt irländska producenter beror detta på att de brasilianska exportörernas intresse för EU som exportmarknad har minskat. Priset på brasilianskt nötkött väntas förbli högt, åtminstone den närmaste tiden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab