Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
23.12.2010 / Landsbygdens Folk
Arla söker fotfäste på den tyska marknaden
Efter ett halvt års förhandlingar har Arla Foods och det tyska mjölkkooperativet Hansa-Milch eG enats om att fusionera. En fusion skulle ge Arla goda chanser att stärka sin position i Tyskland. Målet är bli ett av Tysklands tre ledande mejeriföretag.
Eftersom båda företagen är kooperativ, måste medlemmarna godkänna sammanslagningen. Medlemmarna i Hansa-Milch, samt Arlas representantskap ska ta ställning i början av mars.
Minst 75 procent av medlemmarna i norra Tyskland samt Danmark och Sverige måste ge sin tillåtelse. Om det blir ett ja till fusionsavtalet, kommer fusionen att gälla retroaktivt från den 1 januari 2011, eftersom fusionen följer verksamhetsåret.
Villkoret för en fusion är att den blir godkänd av EU:s konkurrensmyndigheter. Rent praktiskt genomförs fusionen så att Hansa-Milch blir medlem i Arla. De tyska medlemmarna fortsätter som medlemmar i det tyska företaget.
De båda företagen kan karaktäriseras som ett omaka par, eftersom Arla är en global mejerijätte, medan Hansa-Milch är en regional mjölkkoncern i norra Tyskland. Arla har 7.200 aktiva medlemmar mot endast 670 aktiva medlemmar hos Hansa-Milch.
Hansa-Milch eftersträvar framför allt ett högre mjölkpris, vilket Arla har lovat. De tyska leverantörerna ska få samma pris som sina nordiska kolleger, som profiterar på en stark exportorganisation. Det betyder en höjning med en cent per kg mjölk.
Arla vill i sin tur engagera sig på den tyska marknaden. Enligt koncernchef Henrik Tuborgh siktar man på att bli ett av Tysklands tre största mejerier. En fusion ger Arla möjligheter att komplettera sin försäljning av ost med färskvaror på den tyska marknaden.
Hansa-Milch är ett av de större regionala mejeriföretagen i Tyskland. Mejeriet i Upahl producerar framför allt färskvaror som dryckesmjölk, grädde, youghurt och crème fraiche. Produkterna saluförs under det egna varumärket Hansano eller handelskedjornas egna varumärken.
Arla har de senaste åren sålt ekomjölk till Hansa-Milch. Produkterna Arla Buko och Arla Kærgården har marknadsförts med framgång på den tyska marknaden. Den dansk-svenska koncernens produkter är därmed inte helt okända för tyskarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab