Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
23.12.2010 / Landsbygdens Folk
Optimistiska utsikter för EU:s mjölksektor
Läget inom EU:s mjölksektor har tydligt förbättrats sedan i fjol. Producentpriserna har stigit och mejerierna producerar nya mjölkprodukter som konsumenterna frågar efter. Bland annat detta framgår ur EU-kommissionens senaste kvartalsrapport om mjölkmarknaden.
Enligt rapporten har det genomsnittliga producentpriset stigit märkbart från bottennivån i början av år 2009. Det senaste vägda genomsnittspriset, 32 cent per kg i september 2010, överstiger alla motsvarande medelpriser för perioden 2003-2006.
Ett undantag är den extrema pristoppen år 2007, då marknaden var överhettad. Priset steg då kortvarigt över 32 cent per kg.
Medelpriserna för högre förädlade mjölkprodukter har mestadels nått nivåer som överstiger interventionspriset. En svag tendens nedåt kunde de senaste veckorna iakttas hos basprodukter av mjölk. Enligt EU-kommissionen handlar det om enstaka undantag. Världsmarknadspriset har stannat på en historiskt hög nivå, med undantag för 2007 års topp.
Under de första månaderna 2010 låg mjölkproduktionen i EU på en inskränkt nivå. Detta betingades framför allt av svåra väderförhållanden och låga producentpriser. Sedan våren har produktionen kontinuerligt börjat öka. Enligt statistiken har totalproduktionen av mjölk ökat mellan januari och september 2010. Den producerade mängden är cirka 0,8 procent högre än motsvarande nivå under samma period 2009.
Den ökande mjölkmängden har framför allt kommit till användning inom produktionen av högre förädlade produkter, exempelvis youghurt och ostar. Detta matchar efterfrågeökningen på konsumentsidan. Samtidigt har framställningen av vissa basprodukter som smör och mjölkpulver minskat.
De första prognoserna tyder på att produktionen av mjölk mellan april och september 2010 kommer att stanna omkring sex procent under kvoten i hela EU-27.
En blick på världsmarknadens stora aktörer visar att USA-produktionen har ökat för varje månad som gått. I stället har den väntade massiva produktionsökningen i Australien och Nya Zeeland uteblivit till följd av dåligt väder. Båda länderna hade tidigare prognostiserat produktionsökningar på mellan en och tre procent för den löpande säsongen.
Mjölkproduktionen i USA väntas öka med 1,8 procent detta år och 1,5 procent år 2011, men EU-kommissionen tror att de stigande kostnaderna för foder kan bromsa produktionsökningen till en något lägre nivå.
Världsmarknadens mest konkurrenskraftiga priser för basprodukterna smör, mjölkpulver och cheddar betalades i USA. Priserna på smör och cheddar har fallit signifikant i USA de senaste veckorna.
Dyrast på världsmarknaden är EU:s basprodukter, med undantag för skummjölkspulver. De snabba kasten i växelkurserna mellan US-dollar och euro, har de senaste veckorna bromsat EU:s exportförutsättningar, som tidigare i år föreföll mer lovande.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab