Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
17.12.2010 / Landsbygdens Folk
Parlamentet godkände EU-budgeten
EU:s budgetkris är över. Parlamentet antog på onsdagen ett förslag till budget för 2011. Efter manglingar har EU-institutionerna nått en kompromiss som uppfyller de flesta av parlamentets krav, men som också tillfredsställer ministerrådet.
Den senaste veckan medförde ett genombrott i förhandlingarna mellan parlament och ministerråd om nästa års EU-budget. Samtliga stora politiska grupper i parlamentet förklarade sig beredda att godkänna kompromissen, som formulerades av det belgiska ordförandeskapet.
Enligt avtalet kommer EU:s betalningar att stiga med 2,91 procent till 126,5 miljarder euro. Åtagandena uppgår till 141,8 miljarder euro. Budgeten motsvarar en procent av EU-ländernas sammanlagda bruttonationalprodukt.
EU-kommissionen och parlamentet avstod från kravet att betalningarna skulle öka med sex procent. I gengäld fick parlamentet igenom flera avtal med rådet och kommissionen om ett antal budgetrelaterade politiska krav.
Kommissionen ska också starta ett initiativ till förhandlingar om egna medel för EU, enligt parlamentets krav. Parlamentet ska också få ett starkare inflytande på förhandlingarna om nästa långtidsbudget.
Ett avtal mellan ministerrådet, parlamentet och kommissionen förutsätter ändringsbudgetar under 2011, ifall ytterligare betalningar behövs för att leva upp till EU:s rättsliga skyldigheter. EU-budgeten får inte ha underskott.
Budgetkompromissen räddade EU från en svår kris, eftersom unionen hade blivit tvungen att arbeta med en nödbudget. Detta hade emellertid försvårat administrationen av EU:s kohesionspolitik eller utbetalningarna av jordbruksstöden i januari och februari.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab