Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
17.12.2010 / Landsbygdens Folk
Majoritet av EU-länderna vill hålla LFA i andra pelaren
LFA-stödet borde i sin helhet hållas kvar i jordbrukspolitikens andra pelare. Detta ansåg en majoritet av EU-ländernas jordbruksministrar, som på måndagen för andra gången dryftade förslaget till agrarreform 2013.
De flesta medlemsländer är överens med EU-kommissionen om att mindre gynnade områden ska få kompensation inom ramen för jordbrukspolitiken. Men kommissionens nyaste förslag om en fördelning av LFA-stödet mellan den första och den andra pelaren går inte hem.
Kommissionen vill betala ett grundbelopp för premien för mindre gynnade områden via den första pelaren. De enskilda länderna skulle sedan få fylla på stöden via den andra pelaren. Vid måndagens ministermöte fick denna uppdelning endast stöd av Polen. Bland annat Österrike, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Finland och Irland föredrar det gamla systemet. Någon större entusiasm för kommissionens ändringsförslag är generellt inte att märka.
Tyskland hänvisade till att reformförslaget är svårt att ta ställning till, så länge långtidsbudgeten efter 2014 är oklar. Danmark, Storbritannien och Sverige varnade för att placera miljöstöden i den första pelaren. De liberala EU-länderna anser att jordbruksstödens tyngdpunkt borde läggas i den andra pelaren. De konservativa länderna vill däremot fortsätta med de direkta stöden, som emellertid kan fördelas jämnare mellan alla EU-länder.
Under diskussionen framhöll Finlands jordbruksminister Sirkka-Liisa Anttila betydelsen av att en livskraftig livsmedelsproduktion upprätthålls i samtliga EU-regioner. En bra jordbrukspolitik är stabil och förutseende och garanterar jordbrukarna en rimlig utkomst, sade Anttila.
Under middagspausen utbytte jordbruksministrarna åsikter om en lämplig definition av begreppet "aktiv jordbrukare". Anledningen är kommissionens förslag att jordbruksstöd i framtiden borde förbehållas aktiva jordbrukare.
Kommissionen vill reagera på kritiken mot att gårdsstöd betalas till stora företag. I framtiden borde betalningarna öronmärkas för aktiva jordbrukare, anser Cioloş. Han lovar att förändringen inte ska föranleda några krångliga regler.
I princip anser medlemsländerna att det är bra om endast aktiva jordbrukare får tillgång till direkta stöd. Flera medlemsländer, bland dem Finland, anser att EU-länderna själva borde få definiera vad en aktiv jordbrukare står för.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab