Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
13.12.2010 / SLC
Ny EU-strategi ger bättre information om livsmedelskvalitet
IP/10/1692
Bryssel den 10 december 2010

Att garantera konsumenterna god livsmedelskvalitet och lantbrukare rimliga priser är huvudsyftet med det kvalitetspaket som EU-kommissionen antar i dag. Genom kvalitetspaketet inför man för första gången en övergripande ram för certifieringssystem, kvalitetsbeteckningar som ger jordbruksprodukter mervärde och produktstandarder.

Kvalitetspaketet stärker systemen för skyddade ursprungsbeteckningar och geografiska beteckningar. Systemet för garanterat traditionella specialiteter ses över, och frivilliga kvalitetsbeteckningar ändras så att konsumenterna får mera information, t.ex. med beteckningar som ”frigående” (djur som vistas utomhus) och ”första kallpressningen”.
Vidare föreslås nya riktlinjer för bästa praxis vad gäller frivilliga certifieringssystem och märkning av produkter som innehåller ingredienser med skyddade geografiska beteckningar.

Lagstiftningsförslaget syftar till att förbättra EU:s befintliga kvalitetssystem. Geografiska beteckningar, traditionella specialiteter och frivilliga kvalitetsbeteckningar samlas i en och samma lagstiftning. Ett gemensamt, förenklat och snabbare registreringsförfarande för dessa införs.
Samtidigt lade kommissionen fram frivilliga riktlinjer för märkning av produkter som innehåller ämnen med skyddade geografiska beteckningar.

I paketet ingår också kommissionens riktlinjer för frivilliga certifieringssystem för jordbruksprodukter och livsmedel. Med riktlinjerna vill man visa på bästa praxis för de hundratals frivilliga certifieringssystem som skapats under det senaste årtiondet (enligt en färsk studie som kommissionen låtit utföra finns det mer än 400 sådana certifieringssystem i EU).

För mera information: GD AGRI:s webbplats om kvalitetspaketet

Kontaktpersoner:
Roger Waite +32 2 296 14 04
Johan Reyniers: +32 2 295 67 28

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab