Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 lördag 20.4.2024
 Grattis Arla
10.12.2010 / Landsbygdens Folk
Kritiskt läge på grisköttmarknaden i Europa
Lönsamheten inom grisuppfödningen har minskat drastiskt i och med de högre spannmålspriserna och prisutvecklingen ligger under branschens genomsnitt på lång sikt. Utsikterna inför nästa år är likaså dystra. Det belgiska EU-ordförandeskapet diskuterade förra veckan grisköttmarknaden på en konferens med syfte att stabilisera grisproducenternas inkomster.
- Priserna är låga och det är en känslig situation. Krisen på grisköttmarknaden har varat i många år nu, varnade Kris Peeters, ministerpresident för den flamländska regionen i Belgien.
De föreslagna åtgärderna är välbekanta; större investeringar i marknadsföring och en bättre förhandlingsposition för producentorganisationerna. Det belgiska EU-ordförandeskapet vill tillsätta en grupp på hög nivå för att styra prisdiskussionen kring griskött enligt modell av mjölkkrisen. Det ska diskuteras på jordbruksministermötet ännu inom december.
Ungern som inkommande EU-ordförandes kommer att arbeta på att slopa nolltoleransen för genmodifierade grödor för att underlätta importen av bland annat soja. Ungrarna uppgav sig stöda producentorganisationernas krav på en teknisk lösning för att avhjälpa bristen på växtprotein. Men vissa organisationer hoppades också på en öppning i diskussionen kring användning av djurprotein, fastän man tillstår att det är en känslig fråga.
De stigande foderkostnader har lett till att antalet grisar har minskat inom EU och den minskade tillgången på griskött kan i sig driva upp producentpriserna. Råvarupriserna förväntas förbli höga.
Statistiken antyder att grisstammen i Danmark redan har börjat minska. Särskilt de som producerat i mindre skala har lämnat industrin och likväl kan inte större producenter expandera i den mån att de skulle överbrygga minskningen. Produktionsminskningen blir kännbar nästa vår och sommar.
Särskilt de danska producenterna hoppas på en relativ prisuppgång nästa sommar för att kompensera de högre foderpriserna. I Spanien fruktar producenterna drastiskt högre kostnader för uppfödningen av spädgrisar från januari då det inte finns billigt spannmål att tillgå.
I Frankrike sackar priset på griskött efter det för nöt och fjäderfä och producenterna räknar med en förlust om 20 cent/kilo; kilopriset till producenten ligger på 1,22 euro medan det för att täcka kostnaderna skulle behövas ca 1,45-1,50 euro/kilo.
EU-kommissionen vidkänns problemen inom grisuppfödningen, men är inte beredd att utlova några konkreta åtgärder.
- När spannmålspriserna stiger leder det till svårigheter på grissektorn några månader senare, säger Roger Waite, talesman för lantbruket.
Påtryckningar utövas nu inför jordbruksministermötet nästa vecka. De europeiska producentorganisationerna varnar för att konsumentpriserna ännu sjunker. De påtalar att marknaden förefaller styrd av spekulanter och detaljhandeln betalar för lite.
Man vill att kommissionen tar itu med de dominerande aktörer inom handelskedjan, som otillåtligt använder sig av sin marknadsposition när köttpriserna faller och produktionspriserna stiger.
Man befarar också att en snar uppgörelse med Mercosur skulle innebära att priserna sjunker på hela köttmarknaden. I det läget kunde nötkött konkurrera ut grisköttet på marknaden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab