Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
10.12.2010 / Landsbygdens Folk
Kryddor blir lyx då priset åker hiss
Det är inte bara spannmålen som snabbt blir dyrare. Ogynnsamma väderförhållanden, krympande odlingsarealer, spekulationer och dyrare fraktrater har bidragit till kraftiga prisstegringar på kryddor. Snart blir kryddor en lyxprodukt, förutspår det österrikiska kryddhandelshuset Wiberg.
Dåligt väder i många odlingsområden har medfört skördeskador och kvalitetsproblem. Svårt är läget med torka och jordbävningar i Kina, en försenad monsun och oregelbundna regn i Indien, Indonesien och Vietnam samt virvelstormar i kryddbältet kring ekvatorn.
Knappheten på marknaden förvärras av att den inhemska konsumtionen ökar i ursprungsländerna samt en tilltagande spekulation i stigande priser. Kompletta skördar köps upp av investerare som lagrar in varorna i väntan på högre priser.
De mest åtrådda produkterna är vitlök, ingefära, paprika, peppar och pistasch. Priserna påverkas också av stigande sjöfrakter.
Som exempel kan nämnas att det världsomfattande utbudet på peppar har reducerats kraftigt. Följaktligen har priset på peppar närapå fördubblats sedan årets början.
Muskotnöt har blivit mycket svår att få tag i. Priset har fördubblats från fjolåret. Muskotblomma av god kvalitet är nästan omöjlig att uppbringa.
Priset på vitlöksprodukter som vitlökspulver, vitlöksgranulat eller vitlöksflingor från Kina har regelrätt exploderat med stegringar på mer än 300 procent gentemot 2009.
En bidragande anledning är att nästan hela den inhemska konsumtionen i Kina numera täcks med färsk vitlök. Utbudet av torkad vitlök på världsmarknaden har därför minskat betydligt.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab