Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
10.12.2010 / Landsbygdens Folk
Kan ett lagringsstöd införas för potatis?
Kunde ett lagringsstöd, som till sin struktur motsvarar lagringsstödet för trädgårdsprodukter, införas också för potatis efter att det nationella stödet till potatisproduktionen upphör? Den saken bör utredas.
Med den vädjan uppvaktade en delegation jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c) förra veckan. Den bestod av ordföranden för SLC:s och MTK:s potatisutskott Jan Porander, ÖSP:s ordförande och riksdagsman Mats Nylund, ÖSP:s verksamhetsledare Bo Linde, verksamhetsledaren för MTK i Mellersta Österbotten Jouni Jyrinki och sekreteraren för MTK:s potatisutskott Antti Lavonen.
Delegationen hänvisade till att EU:s jordbruksråd i samband med det senaste förnyandet av stödordningarna för frukt- och grönsaksbranschen godkände EU-kommissionens förslag att sluta betala ut nationella stöd för potatis senast från och med 2012.
- Det betyder att produkterna från vår potatisindustri tvingas konkurrera med billiga importprodukter, sade delegationen i sin vädjan till minister Anttila.
Delegationen konstaterar samtidigt att vår potatisindustri inte har möjlighet att kompensera bortfallet av det nationella stödet i sin prissättning.
- Detta kommer att äventyra kontraktsodlingen av inhemsk potatis och därigenom industrins verksamhetsförutsättningar. Skörden varierar årligen både på grund av marknaden och vädret, vilket medför betydande kast i producentpriset. När potatispriset varit som lägst har det klart varit under de rörliga produktionskostnaderna. Under sådana år är det nationella stödet för potatis oumbärligt för att garantera verksamhetsförutsättningarna för matpotatissektorn.
Mats Nylund påminde om att lagringsstödet för trädgårdsprodukter fungerar i dag och att det utbetalas till rotfrukter. I fall man kunde komma överens med EU-kommissionen kunde ett liknande stöd för potatis tas i användning.
- Kostnaderna för lagring är höga i Finland, passade Jan Porander på att påpeka.
Konsultative tjänstemannen Esa Hiiva svarade att det finns regler också för lagringsstödet.
- Vi undersöker möjligheterna att trygga förutsättningarna för potatissektorn, men när det gäller stöden finns det inga lätta lösningar. Enligt nu gällande beslut kan man inte betala ut nationella produktionsbundna stöd.
Minister Anttila berättade att hon ska diskutera med EU:s lantbrukskommissionär Dacian Cioloş, som hon träffar på måndag för att gå igenom vilka politiska verktyg som kan tas i bruk inom jordbruket i de nordliga områdena.
Enligt ministern blåser nu nya vindar inom unionen, vilket återspeglas i den kommande reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken. Hon påminde också om att kommissionens förslag till reform av den gemensamma jordbrukspolitiken även omfattar lösningar med produktionsbundna stöd.
- Nu pratar man inte längre om gradvis minskning av de produktionsbundna stöden så som tidigare, sade minister Anttila vidare.
Hon ansåg att det enligt den information som kommissionen nu har kommit ut med om CAP-reformen finns bra handtag som Finland gärna kan ta i.
- Enligt kommissionär Cioloş har tidigare ordningar i den gemensamma jordbrukspolitiken byggts upp utgående från de 12 tidigare medlemsänderna, och det har också varit svårt för Finland att hitta fördelar i de modellerna, sade minister Anttila. I den kommande reformen är det meningen att man ska beakta andra faktorer och att unionen numera består av betydligt fler medlemsländer.
Enligt ministern hänger det här också ihop med att man tidigare utgick från ett överutbud av mat inom unionen. Det är emellertid inte längre någon självklarhet.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab