Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
10.12.2010 / Landsbygdens Folk
Virkeshandeln ska bli öppnare
Mer exakta uppgifter om virkespriserna. Det kan skogsägarna börja räkna med från och med nästa år. Bakom initiativet står Skogsindustrin r.f. som länge har känt ett tryck på större öppenhet. I praktiken handlar det om tillförlitligare prisinformation per avverkningssätt för ett specifikt geografiskt område.
Rotpriserna börjar publiceras enskilt för olika virkessortiment. Priserna statistikförs också som förut som medelpriser för rotköp, vilket gör det lättare att följa med prisutvecklingen på längre sikt. Markägarna ska också få tillgång till mer exakta prisuppgifter enligt geografiskt området och priserna ska också listas enligt avverkningssätt, det vill säga enligt första, andra gallring och föryngringsavverkning.
Jan Slotte, verksamhetsledare för Skogsvårdsföreningen Österbotten, ställer sig positivt till att skogsindustrin nu äntligen ska vidta åtgärder.

- Det är en bra sak för skogsägarna att skogsindustrin börjar publicera virkespriser för mindre geografiska områden per avverkningssätt. Viktigt vore nu också att få de privata småsågarna med, som står utanför Skogsindustrin rf, så att prisstatistiken blir så heltäckande och tillförlitlig som möjligt.
Men, understryker Slotte, det blir viktigt att det inte börjas spelas med siffrorna.
- Det som industrin börjar publicera måste vara verkliga enhetspriser inklusive alla tillägg för till exempel röjning. Det här är ett måste för att statistiken ska ge en rätt bild av marknadsläget.
Enligt Anu Islanders, sakkunnig vid Skogsindustrin r.f., är målet med att förbättra insynen i virkesmarknaden att underlätta beslutsfattandet både för köpare och säljare.
- Vi har pratat om det här under en längre tid, speciellt i virkesmarknadsgruppen som startade i år. Skogsindustrin anser att det är viktigt att det här går fort och redan nu finns det mer exakta uppgifter på vår webbsida som grafiska former. Skogsforskningsinstitutet Metla börjar publicera regionala uppgifter i början av nästa år, säger Islanders.
Att markägarna nu får annan information än om medelpriser tror hon kan öka intresset för att sälja virke.
Men något som bekymrar Stefan Thölix, ordförande för SLC:s skogsutskott, är virkesåtgången. Flera stora virkesköpare har infört inköps- och avverkningsstopp helt eller delvis, däribland UPM, vilket resulterade i ett dubbelt bakslag.
- När avverkningarna stannade av föll priserna med 5-10 procent och inköpsmängderna skars ner radikalt.
Han anser att stockpriserna har varit på en relativt hög nivå, vilket kan medföra exportproblem för sågarna.
- Men massavedspriserna är nu inte på en nivå som markägarna förväntar sig. Enligt mig beror de stora kasten på industrin som köper in stora mängder virke och när de har sina lager tillräckligt fyllda lägger de stopp, säger han.
Att industrin minskar aktiviteten nu - när det ser ut att bli den bästa vintern på länge med frusen mark - anser han är ytterst beklagligt.
- Det är nu som det måste avverkas på marker som kräver att det ska vara fruset och det här är inte alls bra.
Anu Islanders understryker att skogsindustrin köpte 4,3 miljoner kubikmeter virke i oktober. Under perioden januari-september var köpmängden 26,4 miljoner kubikmeter, vilket är en fyrdubbling jämfört med samma tidsperiod i fjol.
- Industrin behöver och köper fortfarande virke, men naturligtvis kan det finnas skillnader mellan olika distrikt, virkesköpare och -sortiment, säger hon.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab