Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 29.3.2024
 Grattis Jonas
3.12.2010 / Landsbygdens Folk
Finland berömmer förslaget till CAP-reform
EU-kommissionens förslag till jordbruksreform motsvarar långt de finländska synpunkterna, säger en nöjd jordbruksminister Sirkka-Liisa Anttila efter måndagens rådsmöte. Enligt Anttila utgör förslaget en god grund för fortsatta förhandlingar.
Den finländska delegationen stöder uttryckligen kommissionens tre basmålsättningar - en livskraftig livsmedelsproduktion som kan utövas överallt i Europa, en uthållig användning av naturresurser och en balanserad regional utveckling.
Positivt är att den nya jordbrukspolitiken också i framtiden baserar sig på två pelare. Enligt Sirkka-Liisa Anttila är det bra att den första pelaren helt finansieras av EU. Samtidigt är det mycket viktigt att bibehålla en nationell samfinansiering för landsbygdens utveckling.
Minister Anttila understryker att stöden till ogynnsamma områden är livsviktiga ur finländsk synpunkt. Med tanke på de svåra förutsättningarna för jordbruk i Finland, får stödens verkningar för dessa områden inte ifrågasättas.
Den finländska delegationen förhåller sig principiellt positiv till allmänna miljöåtgärder inom ramen för jordbrukspolitikens första pelare. Viktigt är att den nya miljöbiten sammansmälter med andra miljöfrågor till en naturlig helhet som inte genererar mer byråkrati.
Anttila konstaterar med tillförsikt att kommissionen erkänner betydelsen av de produktionskopplade stöden inom särskilda områden och produktionsinriktningar. Ur finländsk synpunkt är produktionskopplade stöd viktiga inom husdjursskötseln och odlingen av specialgrödor.
I den stora tvistefrågan om utjämningen av de direkta arealstöden mellan nya och gamla medlemsländer, intar Finland en försiktigt positiv attityd till kommissionens förslag. I likhet med kommissionen betonar finländarna betydelsen av rättvisa.
För de finländska jordbrukarna är frågan i praktiken mindre viktig, eftersom den finländska stödnivån ligger nära medeltalet inom EU. Inga större förändringar är att vänta i Finland, oberoende av hur stöden regleras.
Anttila välkomnar också kommissionens strävanden att bibehålla marknadsinstrumenten och utveckla dem vidare.
Åtgärderna i syfte att förbättra marknadernas funktioner och producenternas förhandlingspositioner inom livsmedelskedjan får också beröm av den finländska jordbruksministern.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab