Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
3.12.2010 / Landsbygdens Folk
Brittisk ombudsman ska medla mellan farmare och handel
Den brittiska regeringen vill tillsätta en ombudsman med befogenhet att medla i tvister där producenterna hotas av de stora handelskedjornas marknadsmakt. Producentorganisationerna har välkomnat initiativet som ett viktigt steg mot en rättvisare handel.
De brittiska producenterna har länge klagat över de stora handelskedjornas muskelspel med sina leverantörer. Producentorganisationerna har därför efterlyst en oberoende instans med behörighet att gripa in och hjälpa den svagare parten, om detta är befogat.
Enligt den ansvarige ministern för konsumentfrågor, Edward Davey, gynnar denna typ av utpressning varken producenter eller konsumenter. I praktiken kan inflammerade relationer mellan leverantör och handel leda till sämre produkter och ett minskat urval för konsumenterna.
Enligt regeringen ska den nya ombudsmannen - som officiellt kallas medlare - tjänstgöra inom det statliga konsumentskyddsorganet Office of Fair Trading. Det oaktat, bibehåller ombudsmannen sin suveränitet som neutral förmedlare mellan handeln och dess leverantörer och producenter.
Meningen är att missnöjda leverantörer ska anmäla sitt problem till ombudsmannen, som sedan reder ut frågan. Anmälaren ska få förbli anonym för att undvika eventuella repressalier från uppdragsgivarens sida. Ombudsmannen ska också ta egna initiativ för att rätta till orättvisor i förhållandet mellan handeln och dess leverantörer.
Ombudsmannens lön ska betalas av de stora handelskedjorna. Den nya tjänsten ska komplettera den så kallade Grocery Supply Code (GSC) med bindande regler för rättvisa avtal mellan handel och leverantörer.
Avtalet berör alla stora handelsföretag inom livsmedelsbranschen som årligen omsätter mer än 1,1 miljard euro. De anslutna företagen måste följa givna rekommendationer om betalningstider. Rabatter och så kallade promotionstillägg får inte införas på bekostnad av leverantören.
Handeln anser att GSC-rekommendationerna borde räcka för att tillfredsställa leverantörernas rättigheter. De stora livsmedelskoncernerna vill inte ha någon ombudsman.
En ombudsman innebär onödiga kostnader och byråkrati. I stället ökar kostnaderna inom livsmedelskedjan. Kunderna betalar, säger Stephen Robertson från den brittiska detaljhandelns centralorganisation.
Men jordbruksminister Jim Paice anser att ombudsmannen utgör tungan på vågen, som ska trygga rättvisa avtal mellan enskilda farmare och livsmedelskedjorna. Detta garanterar i sin tur tillgången på livsmedel av god kvalitet.
Producentorganisationen National Farmers´ Union tror att ombudsmannen ska bli en viktig institution för att utrota orättvisa element i livsmedelskedjan.
- Jag är övertygad om att ombudsmannen kommer att gynna hela livsmedelssektorn - leverantörer, detaljhandeln och särskilt konsumenterna, säger NFU-ordföranden Peter Kendall.
Office of Fair Trading har än så länge inte rätt att skriva ut böter till företag som bryter mot Grocery Supply Code. I stället ska företaget hängas ut med namn och allt i offentligheten. Om detta inte hjälper, utesluts inte möjligheten att införa ekonomiska sanktioner i ett senare skede.
Regeringen kommer sannolikt att avge ett lagförslag i parlamentet under nästa år. Lagen kan träda i kraft år 2012 då ombudsmannen slutligen kan tillsättas.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab