Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
15.2.2002 / LF
Det tyska skogsbruket lider under rekreationens tryck
Skogen i Tyskland mår dåligt. En fjärdedel av skogarna är mer eller mindre skadade. Värst drabbade är barrträdsbestånden, som står för 65 procent av den tyska skogsytan. Mycket bättre mår inte skogsbruket. Representanter för skogsbrukssektorn klagar över bristande framtidsperspektiv inom branschen, som varken politiker eller samhälleliga påtryckningsgrupper verkar intressera sig för.
Intresset för skogen är det däremot inget fel på. Här vill alla styra och ställa. Skogarnas skötsel och användning är föremål för en ständig debatt. De mest skiftande fritids- och miljöorganisationer tävlar om en plats i skogen.
De tyska skogarna håller på att bli en tummelplats för organisationernas intressekonflikter, menar Deutsche Forstwirtschaftsrat (DFWR), som är de privata skogsägarnas takorganisation. Enligt DFWR fattas allt fler skogsbruksbeslut över skogsägarnas huvuden.
I dag ifrågasätts betydelsen av det rationella skogsbruket. Trävirkesförsörjningen har blivit en andra rangens fråga. Naturskydd och fritid ställs i förgrunden. Markägarnas rättigheter inskränks, medan deras skyldigheter utvidgas.
I Tyskland lider skogsägarna dessutom av ett imageproblem. Enligt en studie som genomförts av det tekniska universitetet i München, har skogen och träet som material de senaste åren vunnit en allt större plats i tyskarnas hjärtan. Trägolv och trämöbler platsar utmärkt i den rådande eko- och biotrenden.
Enligt samma studie förknippas emellertid skogsbranschen med negativa värden. Orsak - de "elaka" skogsmänniskorna fäller träd, vilket största delen av Tysklands befolkning tycker illa om. Av denna logiska kullerbytta, som forskarna kallar "slakteriparadoxen", drar man slutsatsen att trämöbler är något positivt så länge inte ett enda träd behöver fällas.
Anseendet är ändå inte skogsägarnas största problem. De finansiella ramarna har krympt på grund av sjunkande råvarupriser och högre löner. Ännu på 1950-talet kunde en tysk skogsägare betala 100 arbetstimmar med priset på en kubikmeter stock. I dag täcker motsvarande virkesvolym inte ens två arbetstimmar.
Skogsbruket är en viktig inkomstkälla för sammanlagt 1,3 miljoner tyska skogsägare. De privata skogarna utgör 46 procent av Tysklands skogsyta.
Städer, församlingar eller sammanslutningar äger 20 procent, medan stat och delstater besitter 34 procent. Medelarealen för de privata skogsområdena är 3,6 hektar.
Största delen, eller 56 procent av alla tyska skogar, är bland- eller lövskogar. Barrträden dominerar dock - 35 procent av de tyska träden är granar, medan tallens andel är 31 procent. Resten är i huvudsak bok och ek.
Granen dominerar i söder. Boken är vanligast i mellersta Tyskland, medan skogarna i norr och öster består av tall.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab