Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
15.2.2002 / LF
Balat foder mums för älg i Jeppo
Ovälkomna matgäster har Tom Jungerstam i Jeppo. Det foder som är tänkt att mätta hans biffkor smakar också ortens älgar.
- Det är nu andra året i följd som älgarna river sönder AIV-balarna, berättar Jungerstam. Ifjol var det en mindre grupp älgar som mättade sina magar på min åker, och jag diskuterade då problemet med jaktvårdsdistriktets folk. Man trodde, att det kunde handla om några individer som specialiserat sig på den här sortens fuffens. Tyvärr har kunskapen nu spridit sig bland älgarna.
Som mest har man kunnat iaktta åtta älgar samtidigt vid balarna. Hittills har älgarna förstört 25 balar, d.v.s. 20 ton ensilage. Problemet är ännu så länge endast Jungerstams, det är bara hans foder som lockat älgarna.
- Det handlar om en ordentlig förlust för mig. Visst finns det ersättning att söka från statens börs, men självrisken är 1 500 mark per år. Här är situationen värre än för skogsskadornas del, där självrisken inte är årlig, utan flera års sammanlagda skador kan räknas ihop och självrisken då är en engångssumma.
- Det största problemet är ändå, att fodermängden naturligtvis är beräknad efter min djurbesättning. Eftersom mina djur behöver två ton foder om dagen, går det inte att dela med sig till extra matgäster hur som helst.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab