Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
15.2.2002 / LF
Arga biodlare åker till Bryssel
Biodlare från flera EU-länder samlas på måndagen i Bryssel för att protestera mot importen av utländsk billighonung. Biodlarna kräver dessutom EU-stöd för att deras insekter pollinerar lantbrukets grödor.
Den europeiska biodlingen är oumbärlig för miljön, understryker de europeiska lantbrukarnas centralorganisation Copa/Cogeca i ett uttalande inför demonstrationen. Honung kan importeras, men inte pollinationen. Biodlarna efterlyser kompensationer för biodlingens bidrag till lantbruket och miljön.
Enligt biodlarna importerar EU honung till allt lägre priser. Ett kilo europeisk honung kostar 2,05 euro, vilket är dubbelt mer än utländska partier, ofta av dålig kvalitet, kostar. Samtidigt har pesticider och bekämpningen av sjukdomar gjort det svårt och dyrt att odla bin i Europa.
Lönsamheten hotas ytterligare av att honung från Mercosur och Kina börjar importeras i stora mängder. Då står dumpning inför dörren, säger Copa/Cogena, som oroar sig för att återväxten inom biodlarkåren är i fara. Den dåliga lönsamheten skrämmer bort unga företagare.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab