Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
13.2.2002 / Agrolink
EU och USA oeniga om e-handelsskatt

EU:s finansministrar beslutade på tisdagen om moms på viss e-handel. USA är kritiskt.

Den överenskommelse som EU:s finansministrar träffade på tisdagen gäller inte all e-handel, utan är begränsad till försäljning av tjänster som kan levereras online, exempelvis musik, film eller dataprogram. Beslutet gäller när företag i länder utanför EU säljer till kunder i EU-länder, rapporterar DagensHandel.net..

Förslaget är kontroversiellt. USA har motarbetat EU:s ambitioner att börja beskatta e-handeln, och det kan bli så att amerikanerna tar frågan till världshandelsorganisationen WTO.

Amerikanernas klagomål har åtminstone förenklat hanteringen, så att företag utanför EU kan beskatta i ett enda, valfritt EU-land, i stället för att behöva ansöka om momsregistrering i varje land. Beskattningen skall ske i det land där konsumtionen sker. Så det kommer behövas vissa byråkratiska skattejusteringar mellan EU-länderna.

Till skillnad från USA menar EU att konkurrensen snedvrids genom att företag från länder utan EU kan sälja elektroniska tjänster skattefritt till konsumenter i EU, medan företag inom EU måste ta ut moms.

Alla medlemsländer skall ha infört det nya direktivet den 1 juli 2003. Det skall gälla i tre år, därefter skall man införa ett system som bygger på mer långtgående tekniska lösningar.


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab