Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
27.8.2010 / Landsbygdens Folk
Brasiliansk köttkoncern dömd för slaveri
Det brasilianska köttbolaget Lima Araujo Agropecuaria har av en arbetsdomstol dömts att betala böter till ett belopp av 2,3 miljoner euro. Koncernen anklagas för att ha hållit 180 tvångsarbetare som slavar på två av sina boskapsfarmer. Bland de 180 slavarbetarna på bolagets farmer i delstaten Para befann sig tio unga personer, av vilka den yngsta var 14 år. Flera kvinnor hörde också till arbetsstyrkan.
En lokal arbetsdomstol i Para dömde i februari 2005 Lima Aruajo till ett bötesstraff på 340.000 euro för samma brott. Men domen överklagades, varefter ärendet nu har anhängiggjorts i den högsta arbetsdomstolen.
Enligt den ansvariga domaren Luiz Philippe Vieira de Mello Filho är det dags att statuera exempel. Budskapet är att Brasilien inte tolererar slaveri i någon form. Företag som utnyttjar slavar som arbetskraft kommer att bestraffas hårt.
Lima Aruajo äger ett stort antal farmer runt om i Brasilien. Många av dem befinner sig i fattiga landsbygdsområden, isolerade från omvärlden. Därigenom har bolaget haft möjlighet att godtyckligt exploatera sin arbetskraft utan uppseende.
Enligt arbetsdomstolens domare har bolaget granskats i flera repriser mellan åren 1998 och 2002 och dömts fem gånger för samma brott. Han betecknade bolagets behandling av sina arbetare som synnerligen klandervärd och som ett direkt angrepp på mänsklig värdighet.
Arbetarna har förvägrats tillgång till vatten och måste klara sig utan medicinsk behandling. Inkvarteringen skedde i lerhyddor utan människovärdiga sovplatser. De var skyldiga att arbeta sju dagar i veckan, ibland upp till 24 timmar i dygnet.
Arbetarna har lockats till farmerna med löften om arbetsplatser. I själva verket hamnade offren i en fälla, eftersom de måste ta upp lån för att få arbeta. Lånen var så höga att pengarna inte kunde återbetalas genom vanligt arbete.
Följaktligen var arbetarna bundna vid sin arbetsgivare för långa tider framåt. Givetvis konfiskerade arbetsgivaren deras löner, som "amortering" på lånen.
Enligt domstolen var minst 180 anställda offer för denna typ av slaveri under flera års tid. Många andra brasilianska företag uppges profitera på slaveri och exploatering av arbetskraft, i likhet med Lima Aruajo.
Uppskattningsvis 25.000 personer lever och arbetar i liknande förhållanden. De flesta av dem arbetar för jordbruksföretag i olika delar av landet.
Enligt domstolen måste företag med kriminell personalpolitik bestraffas genom att slå till där det gör som mest ont - bankkontot. Domstolens budskap är att den som förslavar sina arbetare ska betala dyrt.
Den brasilianska regeringen lanserade år 2002 en plan med målsättningen att definitivt utrota slaveriet i landet. Statliga kontrollörer räddade förra året omkring 3.000 tvångsarbetare från företag runt om i Brasilien.
Slaveriet har en lång tradition i Brasilien. Slavarbetet infördes under det sextonde århundradet av de portugisiska kolonialherrarna, som lät bortrövade afrikaner arbeta på sockerplantagerna. Systemet överlevde länge, trots att Brasilien blev självständigt år 1822. Officiellt avskaffades slaveriet först år 1888.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab