Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
27.8.2010 / Landsbygdens Folk
Regn tär nu på EU-skörden
Ihållande regn har försenat spannmålsskörden i stora delar av Tyskland, som är EU:s näststörsta spannmålsproducent. Detta har föranlett analytikerna att sänka sina nyaste prognoser för EU-skörden med upp till tio miljoner ton.
Regnen har förorsakat rikligt med bekymmer för de tyska tröskorna. Säd står fortfarande på åkrarna i de östra och norra delarna av landet. Den sena skörden i kombination med fuktig väderlek sänker dessutom kvaliteten.
Analytiker hos företaget Toepfer och den tyska producentorganisationen DBV uppskattar att den tyska spannmålsskörden stannar kring 44 miljoner ton. Detta skulle motsvara en minskning med 12-13 procent från fjolåret.
- En svår skördesäsong. Den positiva prisutvecklingen på spannmål är enda trösten, kommenterar Klaus Kliem vid DBV.
På basen av de dystra nyheterna från Tyskland justerade det amerikanska jordbruksministeriet USDA omedelbart ned sin spannmålsprognos för EU med tio miljoner ton, varav sju miljoner ton vete.
Enligt rapporterna är det inte bara Tyskland som har problem. Stormar och regn har också drabbat Polen, som är EU:s tredje största spannmålsproducent. Vätan drabbar därtill Bulgarien, Rumänien och Ungern.
Många danska bönder kämpar likaså på våta åkrar. Senaste veckoslut var bara åtta procent av det danska vetet skördat.
Enligt tidningen Landbrugsavisen försöker nervösa odlare höja sin tröskkapacitet genom att köpa en extra tröska. Maskinhandlarna rapporterar om en sällan upplevd rusning efter tröskor.
Många odlare vill låna extra tröskor för skörden men maskinaffärerna är generellt inte beredda att uppfylla sådana önskemål. Den som behöver en extra tröska, måste köpa den.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab