Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
27.8.2010 / Landsbygdens Folk
Jordbrukarna uppretade över Yaras försäljningsstopp
ÖSP:s kansli i Vasa har under de senaste dagarna fått motta samtal från många uppretade bönder. Böndernas ilska har väckts av att den europeiska gödseljätten Yara, med huvudkontor i Oslo, har stoppat försäljningen av gödsel i Finland. Orsaken uppges vara stigande spannmålspriser på världsmarknaden och att det finns ett tryck på att höja priserna.
Producentorganisationen ÖSP är förvånad över att Yara, som har över 90 procent av den finska marknaden och därmed är marknadsdominerande, får missbruka sin dominerande ställning i Finland utan att konkurrensmyndigheterna reagerar.
- Yara försätter nu de jordbrukare som planerar sin verksamhet i tid och redan på hösten vill säkerställa sin verksamhet i en besvärlig situation. Yara överför nu hela risken för pris och leverans på jordbrukarna, påpekar ÖSP i ett uttalande.
Jordbrukarna har rätt att förvänta sig ett seriöst uppträdande och ansvarstagande från ett företag i Yaras ställning. I en sund marknadsekonomi ingår att även storföretag uppträder ansvarsfullt, följer marknadens spelregler och inte ägnar sig åt kortsiktig prisspekulation som skadar kunderna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab