Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
27.8.2010 / Landsbygdens Folk
Yara tillverkar mer höstgödsel
Yara Finland tillverkar ett extra parti höstgödsel för att förse marknaden med gödsel, uppger bolaget i ett pressmeddelande från i tisdags. Vid fabriken i Siilinjärvi låter koncernen tillverka ett extra parti av YaraMila Åker Y 6, som levereras till lantbrukshandeln i början av september enligt anlända beställningar. Varan levereras i storsäckar från Siilinjärvi och Nystad.
Yara säljer ut till samma pris som för redan beställda partier fram till början av oktober, det vill säga 383 euro per ton.
- Med den här åtgärden vill vi fylla det stigande behovet i år av gödsel för höstsådd, säger verkställande direktören Tero Hemmilä. Som en följd av den torra sommaren har tröskningen kunnat inledas tidigt, vilket igen medför att det är möjligt att så in en större areal än vanligt med höstgrödor.
Yaras beslut om att inte tills vidare ta emot förhandsbeställningar för vårbruket kvarstår.
- Vi levererar mängder som sedan tidigare beställts fram till mitten av oktober, säger Tero Hemmilä till LF. Men vad gäller nya beställningar så vill vi vänta på att situationen på marknaden stabiliserar sig.
Enligt direktör Hemmilä har de stigande priserna på spannmål förorsakat en ökad efterfrågan på gödsel i hela Europa. Tidigare har motsvarande situationer inverkat så att råvarupriserna stigit.
Han varken bekräftar eller utesluter att ett eventuellt växande intresse för höstsådd på norra halvklotet skulle ha lett till att den globala efterfrågan på gödsel stigit ytterligare.
- Det kan inte ännu vara brådskande med leverans av vårens gödsel, säger Tero Hemmilä. Vi ska nog få den levererad.
Han låter förstå att Yara inte vill ha en situation med för stora prissvängningar över en kort tid. I samband med prishöjningarna på spannmål 2007-2008steg gödselpriserna kraftigt för att sedan börja rasa under hösten 2008.
- Vi försöker undvika en motsvarande situation nu.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab