Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
11.2.2002 / Agrolink
Ekoforskningen behöver 4,5 miljoner euro årligen

Ekoforskningsarbetsgruppen som tillsatts av jord- och skogsbruksministeriet har gjort upp riktlinjer för behovet av ekoforskning under de kommande 3–5 åren. Forskningsprogrammet som arbetsgruppen föreslår förutsätter en årlig finansiering på cirka 4,5 miljoner euro. Jämfört med år 2001 ökar finansieringsbehovet med cirka 2 miljoner euro per år. Arbetsgruppen överlämnade sin slutrapport åt jord- och skogsbruksminister Raimo Tammilehto måndagen den 11 februari.

Arbetsgruppen anser att följande ämnen är centrala för ekoforskningen: ekolivsmedels mikrobiologiska och näringsmässiga säkerhetsrisker, konsumentinriktad produktutveckling av naturenliga råvaror från husdjur och spannmål, ekogrönsakers förädlingsmetoder, begreppet jordens bördighet, mätning och kontroll i ekoproduktionen, utveckling av utsädes- och plantproduktionstekniken för naturenlig odling, möjligheter till produktion av ekomjölk och –kött, utveckling av ekologisk husdjursproduktion med tanke på djurens välmående, hållbara matordningar samt kopplingen av alternativa åtgärder inom jordbruks-, landsbygds- och miljöpolitik till utvecklingen av ekoproduktion.

Enligt arbetsgruppen är det naturligt att förverkliga största delen av ekoforskningen i samband med forskning inom den vanliga livsmedelsekonomin, som ett samarbete mellan flera forskningsinstitut.

Den ökade finansiering borde enligt arbetsgruppen förverkligas så att jord- och skogsbruksministeriet reserverar 1,5 miljoner euro årligen av obundna forskningsanslag för ekoforskning. Ökningen skulle uppgå till cirka 1 miljon euro jämfört med år 2001. Övriga finansiärer och forskningsinstitut borde sammanlagt reservera ett lika stort belopp för den forskning som arbetsgruppen föreslår.

Den naturenliga produktionen utgör ett helhetsbetonat produktionssystem och detta förutsätter att även forskningen kännetecknas av en bred expertis och tvärvetenskaplighet. Finansiering från källor utanför det traditionella jordbruket och andelen EU-finansiering borde öka, anser arbetsgruppen.

Ekoforskningsprogrammets målsättning är att etablera ekoforskningen till en väsentlig del av forskningen inom jordbruk och livsmedelsekonomi så att forskningsresultaten i framtiden skulle utgöra basen för utveckling av en hållbar livsmedelsproduktion. Arbetsgruppen bedömer att endast genom särskild finansiering av ekoforskning kommer man att kunna producera den information som behövs för att uppnå exempelvis målsättningen på 15 procent ekoodling år 2010 som jordbrukets strategiarbetsgrupp uppställt.

Arbetsgruppen bestod av representanter för Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi, Folkhälsoinstitutet, Helsingfors universitet, Finlands miljöcentral, Delegationen för jordbruksforskning samt jord- och skogsbruksministeriet.

Närmare information lämnas av:
arbetsgruppens ordförande, forskningschef Ilkka P. Laurila, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (03) 4188 2230


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab