Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
20.8.2010 / Landsbygdens Folk
Yara stoppade försäljningen av gödselmedel
Yara Suomi meddelar att man tillsvidare upphör med att sälja åker- och skogsgödsel. Som orsak uppger man det överhettade läget på den globala spannmålsmarknaden och att man ännu inte vet vilka effekter det kommer att få på gödselmedlens pris.
Verkställande direktör Tero Hemmilä vid Yara Suomi berättar att man gått in för beslutet på grund av det osäkra läget på spannmålsmarknaden.
- Det händer en hel del på den globala spannmålsmarknaden just nu och det överhettade marknadsläget har gjort att efterfrågan på gödsel skjutit i höjden, säger han.
- När spannmålspriserna stiger så stiger också gödselmedlens råvaror, säger Hemmilä.
Försäljningsstoppet gäller de leveranser som sker efter den 15 oktober. Den gödsel man hittills sålt ska finnas hos kunderna senast under den första hälften av oktober månad och de levereras i normal ordning.
- Försäljningsstoppet gäller tillsvidare men vi följer med situationen och utvärderar den på nytt i nästa vecka. Inom några veckor tror jag att läget ska vara ett annat, säger Hemmilä.
Försäljningsstoppet berör inte gödselmedel för växthusodling och försäljningen av dem fortsätter som normalt.
Vid K-lantbruk Rosenback i Lappfjärd i södra Österbotten säger Roland Rosenback att man underrättades om försäljningsstoppet av Yara senaste fredag och att man sedan dess inte kunnat sälja tillverkarens gödselmedel.
- En del kunder har under den här veckans måndag och tisdag redan frågat efter gödsel, men tyvärr kan jag inte meddela varken pris eller leveranstidpunkt, säger Rosenback.
Också i västra Nyland råder motsvarande situation. Tage Granqvist som är marketchef vid Agrimarket i Virkby i Lojo berättar att man inte kunnat sälja Yaras gödselmedel under ett antal dagar nu.
- Situationen är främmande. Jag minns faktiskt inte när vi haft en motsvarande situation för gödselmedlens del och jag har jobbat i branschen länge, säger Granqvist.
Finland är en speciell gödselmarknad i EU. Här levereras största delen av gödselmedlen direkt från fabriken till gårdarna. Så är inte fallet i andra länder där gödseln ofta levereras via olika distributörer.
Gödselmarknaden är orolig också i flera andra länder i EU. Enligt den svenska Lantbrukets Affärstidning ATL så är lagren hos återförsäljarna i Sverige tomma och även där råder försäljningsstopp. De svenska återförsäljarna meddelar att de aldrig varit med om en så hög köpaktivitet som under månaderna juni och juli.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab