Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
20.8.2010 / Landsbygdens Folk
Utjämningssystemet för mjölk på C-området är i riskzonen
Risken att man måste slopa utjämningssystemet för mjölkvoterna på C-området blir mer och mer överhängande allt eftersom produktionen ökar. Visserligen har produktionen sjunkit under den heta och torra julimånaden jämfört med juli i fjol, men den har ökat i hela landet med 1,2 procent under årets första sex månader jämfört med motsvarande period i fjol.
Det är närmast C-området som står för ökningen, även om produktionen har minskat litet i exempelvis svenska Österbotten och Norra Karelen.
Produktionsökningen kan i värsta fall få till följd att utjämningssystemet åter avvecklas. Utjämningssystemet, som infördes i anslutning till granskningen av det nordliga stödet från och med 2009, går ut på att gårdsvisa underskridningar av mjölkvoterna kan räknas till godo för de gårdar som överskrider sina kvoter inom stödområdet.
Också på Åland har produktionen ökat, men det berör ju inte utjämningssystemet på C-området. Inom hela det övriga södra Finland, alltså den del som utgör A- och B-områdena har produktionen sjunkit.
Det är i synnerhet på Norra Österbottens NTM-centrals område, som produktionen har ökat, med 5,1 procent. Därefter kommer norra Savolax med 3,8 procent och Kajanaland med 2,4 procent. I det finska Sydösterbotten är ökningen 2,1 procent, och i Lappland 1,5 procent.
Sänkningen är störst i sydöstra Finland (-3,3 procent) och i Nyland (-2,4 procent).
SLC:s mjölkansvarige Mats Nylund påminner om att det nationella stödet till mjölken är bundet till kvotlitrarna. I och med avvecklingen av EU:s kvotsystem från och med 2015 måste därför också villkoren för utbetalning av nationellt stöd till mjölkproduktionen i Finland omarbetas.
- Tillsvidare utgår man från en modell med stödkvoter, säger Mats Nylund.
Det skulle då tydligen bli så att mängden stödkvoter på sin höjd motsvarar den nuvarande stödberättigade landskvoten på cirka 2,2 miljarder liter. Detta eftersom det nationella stödet är bevarande, det kan inte betalas ut för en ökande produktion.
MTK:s mjölkutskott, där alltså Mats Nylund sitter som SLC:s representant, håller just nu på att bereda ett eget förslag till stödkvoter, detta på begäran av jord- och skogsbruksminister Sirkka-Liisa Anttila (c).
- Hon vill ha producenternas åsikt innan hon går vidare.
Parallellt med det diskuteras frågan också inom mjölkdelegationen, där både producenterna, mejerierna och förädlingsindustrin är representerade.
- EU-kommissionen har i övrigt avvisat en övergång från literstöd till ett stöd för djuren. I Finland har man tidigare varit inne på att kommissionen skulle föredra det. Nu visar det sig alltså att kommissionen inte vill ha ett sådant stöd, eftersom det inte är i enlighet med anslutningsavtalet.
Producentorganisationerna har också hela tiden förespråkat ett stöd som är bundet till mjölkmängden.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab