Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
20.8.2010 / Landsbygdens Folk
SLC-styret kritiskt till propaganda om matpriser
Svenska lantbruksproducenternas centralförbunds styrelse förhåller sig kritisk till att många aktörer inom livsmedelskedjan utnyttjar det minskande utbudet på spannmål för att förutspå prishöjningar på livsmedel.
Bakgrunden är bland annat den varma och torra sommaren, som har sänkt skördeutsikterna i många länder. Detta kombinerat med att Ryssland slutat exportera spannmål har lett till högre spannmålspriser på världsmarknaden.
Nu sprids således rykten om att livsmedelspriserna kommer att stiga.
- Först ute var bageriindustrin och kort därefter köttsektorn och bryggerierna trots att spannmålsskörden knappt hade inletts i vårt land, säger SLC:s styrelse. Det är emellertid bara en bråkdel av prishöjningarna som kommer bonden till del, merparten tar andra led i livsmedelskedjan, framhåller styrelsen.
Som exempel har SLC räknat ut jordbrukarens andel av ett högre pris på brödspannmål. Enligt statistikuppgifter åt varje finländare i fjol 79,5 kilo brödspannmål. Det pris som jordbrukaren enligt gällande prisnoteringar erhåller för ett ton brödvete levererad till fabriken är i storleksklassen 147 euro. För ett år sedan var motsvarande pris 105 euro.
Priset har alltså stigit med 42 euro per ton. På årsnivå utgör jordbrukarens andel av de aviserade prisförhöjningarna, som konsumenten står för, således 3,34 euro, det vill säga priset på drygt ett kilo bröd. Höjs brödpriset med till exempel 10 procent blir utgiftsökningen per finländare på årsnivå i storleksklassen 20 euro och bondens andel därmed en sjättedel, resten tillfaller de övriga i kedjan.
SLC-styret påpekar att för den finländska bonden är en höjning av spannmålspriserna välkommen efter de senaste årens rekordlåga priser och därmed svaga lönsamhet. Fortfarande är dock de finländska priserna på en lägre nivå än i EU överlag och skillnaden ser ut att öka.
Att råvarornas andel av livsmedelspriserna minskar är i vilket fall som helst en global trend som bör bromsas.
- Det är andra än jordbrukarna som skor sig på de aviserade prishöjningarna, framhåller SLC:s styrelse.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab