Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
20.8.2010 / Landsbygdens Folk
SLC motsätter sig högre energiskatt för växthusodlingen
Skattebördan för jordbruket och växthusodlingen får inte öka. Det fastslår SLC i sitt utlåtande till finansministeriet om utkastet till regeringens proposition om förhöjd energibeskattning. SLC befarar att förslagen i utkastet drabbar växthusodlingen extra hårt.
Höjningen av energiskatterna är en följd av att arbetsgivarnas FPA-avgift slopats. SLC hänvisar emellertid till regeringens tidigare löfte att återbäringen på miljöenergiskatt inom jordbruk och yrkesmässig växthusodling ökas så att skattebördan för jordbruket inte märkbart stiger.
SLC har kommit fram till att den totala merkostnaden för höjd elskatt och torvskatt blir sammanlagt cirka 1,34 miljoner euro för växthusodlingen i det svenska Österbotten. Det finns uppskattningsvis ett 40-tal intensiva odlingar i landskapet, och den årliga merkostnaden blir således i genomsnitt kring 34.000 euro per odlare.
SLC drar slutsatsen att de ekonomiska konsekvenserna av förslaget för i synnerhet växthusodlingen är katastrofala och att de äventyrar livskraften för många företag.
Förbundet påpekar att ett slopande av arbetsgivarens FPA-avgift på inget sätt kompenserar dessa merkostnader. Inom den privata sektorn var FPA-avgiften under 2009 i genomsnitt 0,8 procent av lönen.
SLC kräver nu att regeringens beslut om att inte öka energiskattebördan för jordbrukare och växthusföretagare följs. Om reformen av energibeskattningen leder till ökad skattebelastning för dessa sektorer måste de kompenseras till fullo.
Det kan man göra genom att för växthusföretagen sänka självrisken på 50.000 euro på accisåterbäringen för energiintensiva företag. Ett lämpligt självriskbelopp för växthusföretagen skulle vara 5.000 euro. Även torvskatten borde omfattas av återbäringsförfarandet eller så bör de anläggningar som använder bränntorv för högst 50.000 megawattimmar årligen befrias från torvskatten.
För att få de förhöjda accisåterbäringarna för lätt och tung brännolja i kraft från början av nästa år understöder SLC att förslaget som helhet nu meddelas till kommissionen med stöd av den så kallade gruppundantagsförordningen.
- Samtidigt kräver vi att en ändring av lagen om accis på elström och vissa bränslen bereds omedelbart så att självrisken för yrkesmässiga växthusodlare sänks till 5.000 euro och att man genast inleder notifieringen av denna ändring, säger SLC i sitt utlåtande.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab