Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
20.8.2010 / Landsbygdens Folk
EU:s budgetmakare vill skära i jordbrukets stöd
I Bryssel blir budgetmedlen knappa. EU-kommissionen vill höja nästa års budget med sex procent, men medlemsländerna säger nej. Alternativet är att slakta heliga kor som jordbruksstöd och nationella rabatter, hotar budgetkommissionären Janusz Lewandowski.
Lewandowski är nu på jakt efter nya sparåtgärder, men vill samtidigt hitta nya inkomster för EU. De nettobetalande medlemsländerna går inte med på att belastas ytterligare. En kontroversiell EU-skatt är därför på förslag.
Enligt Lewandowskis talesman Patrizio Fiorilli filar man på ett förslag där budgetmakarna också går åt så kallade heliga kor - nedskärningar i jordbruksstöden och nationella EU-rabatter, som man inte tidigare har kommit åt.
Förslaget ska presenteras i slutet av september. Fiorilli förutspår svåra manglingar och intressekonflikter, i synnerhet om EU:s gemensamma jordbrukspolitik hotas att bli naggad i kanten.
Enligt Fiorilli kan jordbrukspolitiken inte förbli oberörd om EU ska lyckas identifiera hållbara sparobjekt i den utsträckning som medlemsländerna kräver. Jordbrukspolitiken representerar 45 procent av EU:s utgifter.
Men budgetkommissionären drar sig inte heller för att tackla de kontroversiella EU-rabatterna, som bland annat Storbritannien betraktar som en etablerad förmån.
Nya nedskärningar kunde undvikas genom att höja unionens egna intäkter. I dag står bidragen från medlemsländerna för största delen av intäkterna. Lewandowski har bland annat föreslagit en särskild EU-skatt, men responsen i medlemsländerna är allt annat än entusiastisk.
Budgetmanglingarna börjar senare i höst. Då ska medlemsländerna, EU-kommissionen och EU-parlamentet försöka enas om en gemensam ekvation. Den slutliga budgeten antas vid ett förlikningsmöte i november och godkänns formellt i december.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab