Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
20.8.2010 / Landsbygdens Folk
USA-domstol stoppar genförändrade sockerbetor
En federal domstol har återkallat tillståndet för genförändrade sockerbetor i USA. Enligt domstolen får odlingen inte återupptas innan jordbruksministeriet i Washington har presenterat en utförlig konsekvensanalys över riskerna för miljön och andra grödor. Domstolens utslag berör inte höstens betskörd, eftersom detta hade slagit oproportionellt hårt mot jordbrukarna.
Föremål för rättsprocessen är GMO-sockerbetan Roundup Ready, som har utvecklats av amerikanska Monsanto och den tyska utsädeskoncernen KWS Saat. Beslutet att stoppa betodlingen är en fortsättning på en lång rättsprocess. Redan i september 2009 fastslog den federala distriktsdomstolen i San Francisco att riskerna för ofrivillig pollination mellan GMO-betor och konventionella betor, eller besläktade grödor, har underskattats.
Domstolen förordnade däremot inga konkreta åtgärder inför odlingssäsongen 2010. Senaste vår förkastade domaren Jeffrey White miljöorganisationernas krav på ett omedelbart odlingsförbud. Enligt White vore det orimligt att förbjuda odlingen då betorna redan hade såtts.
Efter en utfrågning av parterna, beslöt domstolen senaste fredag att upphäva tillståndet för GMO-sockerbetor från och med början av odlingssäsongen 2011. Enligt domstolen har odlarna tillräckligt god tid att skaffa fram konventionellt utsäde till nästa vår. Tillgången på konventionellt utsäde anses vara rätt god, eftersom de genförändrade sockerbetorna introducerades i USA så sent som år 2007.
Under utfrågningen medgav jordbruksministeriets representanter att försummelser hade förekommit i samband med tillståndsgivningen. Några allvarliga försummelser med konsekvenser för slutresultatet var det emellertid inte fråga om, försäkrade tjänstemännen.
En mer detaljerad utredning hade inte ändrat på slutresultatet, argumenterade de ansvariga tjänstemännen. Ministeriet ska nu grundligt studera domstolens utslag. Först därefter tas beslut om fortsatta åtgärder.
För Monsanto är domen ett bakslag. Koncernen uppskattar att det annullerade tillståndet för åren 2011 och 2012 kommer att kosta företaget och dess kunder upp till två miljarder dollar. Man fruktar att det kan dröja flera år innan GMO-sockerbetor på nytt kan odlas i USA.
Jordbrukarna tog beslutet med en viss lättnad, eftersom årets skörd inte äventyras. Monsanto meddelade att man ännu vill diskutera konsekvenserna för nästa odlingssäsong med regeringen. Koncernen hoppas att regeringen möjligen kan bevilja ett partiellt tillstånd för nästa år.
I USA har den gentekniskt förändrade sockerbetan fått en rivstart. GMO-sockerbetan introducerades år 2007 och odlades redan senaste år på en sammanlagt yta av 475.000 hektar. I år odlas genförändrade betor på praktiskt taget hela USA:s betareal.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab