Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
11.2.2002 / Agrolink
Utsädessektorns verksamhetsprogram klart

Jord- och skogbruksministeriet har i samarbete med olika aktörer inom utsädessektorn gjort upp ett verksamhetsprogram för utsädessektorn som en del av livsmedelsekonomins kvalitetsstrategi. Arbetsgruppen som utarbetat verksamhetsplanen anser att utsädessektorn bör vidta snabba åtgärder för att höja utsädets kvalitet till en nivå som motsvarar efterfrågan på marknaden. Arbetsgruppen överlämnade sin slutrapport åt jord- och skogsbruksminister Raimo Tammilehto tisdagen den 5 februari.

Arbetsgruppens uppgift var att utreda utsädessektorns nuvarande läge, problem inom sektorn och förändringar i verksamhetsmiljön. Utgående från utredningen har arbetsgruppen uppställt målsättningar för utsädessektorn och gjort upp åtgärdsförslag.

I sin slutrapport föreslår arbetsgruppen följande mål för utsädessektorns verksamhet:
1) Utveckling av kunnandet genom forskning, rådgivning, utbildning och information så att utsädets och skördens kvalitet förbättras, skördenivåerna höjs och växtproduktionens lönsamhet förbättras.
2) Utveckling av marknadsföringen genom de olika aktörernas åtgärder för att förbättra utsädets brukskvalitet och endast leverera högklassigt utsäde till marknaden.
3) Förbättring av utsädets kvalitet i förhållande till priset och utveckling av stödsystemen för att skapa en internationellt konkurrenskraftig utsädesproduktion.

Arbetsgruppen föreslår att jord- och skogsbruksministeriet skall utreda möjligheterna att skärpa kvalitetskraven på utsäde, särskilt gällande utsädets renhet. Samtidigt föreslår arbetsgruppen att producenter och förpackare av utsäde utvecklar sina utsädesavtal så att utsädets kvalitet beaktas vid prissättningen av utsädets råpartier. Arbetsgruppen anser att prissättningen borde utvecklas så att det lönar sig för odlaren att satsa på certifierat utsäde.

Arbetsgruppen anser att det är avgörande för hela växtproduktionens bevarande att trygga verksamhetsförutsättningarna för inhemsk växtförädling. Arbetsgruppen menar att växtproduktionens tillgång till arter som lämpar sig för olika bruksändamål och produktionssätt bör säkerställas. Arbetsgruppen föreslår dessutom en reform av metoden för godkännande av underarter.

Arbetsgruppen bestod av representanter för finansministeriet, social- och hälsovårdsministeriet, Tullstyrelsen, Livsmedelsverket, Kontrollcentralen för växtproduktion, Forskningscentralen för jordbruk och livsmedelsekonomi, Försörjningsberedskapscentralen, Jord- och skogsbruksproducenternas Centralförbund, Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund, Livsmedelsindustriförbundet, Landbygdscentralernas förbund, Svenska Lantbrukssällskapens Förbund samt utsädespackerierna- och handeln.

Närmare information lämnas av:
Närmare information lämnas av: arbetsgruppens ordförande, överinspektör Kirsi Heinonen, jord- och skogsbruksministeriet, tfn (09) 160 4221


Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab