Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
13.8.2010 / Landsbygdens Folk
Det rör på sig på spannmålsmarknaden
För en dryg vecka sedan meddelade Rysslands premiärminister Vladimir Putin att landet utlyser exportförbud för vete, korn, råg och mjöl. Bland annat det här har gjort att den europeiska prisstegring som inleddes kring midsommar också hittat till den finländska spannmålsmarknaden. Flera uppköpare börjar nu göra prisnoteringar efter sommarens stiltje. Riktningen för prisutvecklingen är klar, den är stigande. Trots det släpar den inhemska marknaden hopplöst efter den europeiska.
Såväl Agrimarketkedjan som Avena Nordic Grain betalar 155 euro per ton för kvarnvete (fritt Lahtis). Agrimarket bjuder 140 per ton för fodervete (fritt Kotka, Östermyra och Åbo), medan Avena ger 146 euro per ton om proteinvärdet är minst 11 % och 135 per ton för fodervete med lägre proteinvärde (fritt Lovisa och Nådendal).
Raisiokoncernen betalar 157 euro per ton för kvarnvete (fritt Reso). Keskokoncernen ger 150 euro per ton för kvarnvete och 135 euro per ton för fodervete (fritt Nådendal). Fazers kvarn i Lahtis, som var först ut med att höja priserna den här hösten, betalar 158 per ton för kvarnvete.
Till och med kornpriserna har repat sig en aning, vilket inte är självklart med tanke på mängden korn, mer än 810 miljoner kilo, som finns i interventionslagren för tillfället.
Agrimarket betalar 135 euro per ton för foderkorn (fritt Kotka, Östermyra och Åbo), medan Avena ger 134 euro per ton (fritt Lovisa, Nådendal, Raumo och Vasa). Kesko å sin sida betalar 133 euro per ton för foderkorn.
För maltkorn igen betalar Avena 143 euro per ton (fritt Lovisa och Nådendal), medan Agrimarket ger 112 euro per ton (fritt Nådendal och Åbo). I synnerhet de österbottniska odlarna kan notera att Altia betalar 140 euro per ton för korn med en hektolitervikt på minst 62 (fritt Koskenkorva).
Rågpriserna följer ganska långt vetepriserna. Fazer betalar 142 euro per ton (fritt Lahtis) för kvarnråg, vilket också Raisio gör (fritt Nokia). Avena bjuder 140 euro per ton medan Helsingin Mylly i Träskända ger 123 euro per ton för råg.
Oljeväxternas prisutveckling har inte varit lika intensiv, utan där har stegringen skett under en längre period. Men också för deras del kan man se en tendens till fortsatt prisstegring nu. Avena betalar 363 euro per ton för rybs (fritt Kyrkslätt), medan Raisio bjuder 364 euro om man levererar till Reso men bara 358 euro om man levererar till Kouvola.
Finland har tidigare exporterat en hel del havre och i år har bland annat EU och Kanada en såväl kvantitativt som kvalitativt svag skörd så det torde finnas möjligheter till fortsatt export. För foderhavre betalar Kesko 136 euro per ton (fritt Vasa, Raumo och Lovisa) och Agrimarket 135 euro (fritt Östermyra, Raumo, Kotka, Åbo och Uleåborg).
SLC:s ombudsman Rikard Korkman följer med marknadsläget och påpekar att så länge prisstegringen kvarstår i Europa så syns det i spannmålspriserna i Finland. Trots att priserna naturligtvis släpar efter, bland annat beroende på att det finns väldigt få aktörer på marknaden här och att Finland inte är särkilt intressant som exportmarknad.
- Det är synd. Vi ligger för tillfället alldeles för mycket under den globala marknadsnivån, säger Korkman.
Nu börjar prisstegringen märkas på den finländska marknaden, men i det här skedet kan man ännu inte vara säker på någonting.
- Nu då skörden inleds märker man tydligt att marknadsaktörerna är nervösa, säger Korkman.
Väderleksmässigt har det varit ett kämpigt år för jordbrukare runt om i världen. Såväl EU, Ryssland som Nordamerika har svaga skördar i år. Antingen har man haft problem med torka eller så har skörden så att säga regnat bort.
- Det är intressant att se hur faktorer som väderläget påverkar prisnivån. De finländska jordbrukarna bör nu följa med marknadsläget särskilt noggrant och även vara förberedda på tvära kast, säger Korkman.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab