Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
13.8.2010 / Landsbygdens Folk
Ryssland skär drastiskt i spannmålsprognosen
Ryssland sänkte på måndagen för tredje gången prognosen för årets spannmålsskörd till 60-65 miljoner ton. Den tidigare bedömningen, bara en dryg vecka gammal, låg på 75-78 miljoner ton spannmål för 2010.
Den svåra torkan har förstört växtligheten på omkring tio miljoner hektar i Ryssland. Den nya spannmålsprognosen åskådliggör de massiva förlusterna. I fjol skördade de ryska jordbrukarna 97 miljoner ton spannmål och Ryssland var världens tredje största exportör.
I år kan landet till och med få knappt om spannmål för det egna behovet. Den inhemska förbrukningen på 78 miljoner ton kan emellertid täckas av interventionsbestånd och fjolårslager, försäkrar regeringen i Moskva.
Den knappa spannmålen reserveras i första hand för den egna befolkningen, upplyste premiärminister Vladimir Putin förra veckan. Den inhemska försörjningen ska tryggas genom ett exportförbud för spannmål från den 15 augusti. Förbudet är i kraft till slutet av året, men kan vid behov förlängas. Beslut om detta ska fattas senare då skörderesultatet står klart, förtydligade Putin.
Exportförbudet ska också ge Ryssland möjlighet att skapa nödvändiga säkerhetsreserver för nästa år. I många viktiga spannmålsregioner har sådden av höstsäd redan försenats starkt, vilket väntas få konsekvenser för nästa skördesäsong.
Premiärminister Putin har uppmanat Vitryssland och Kazakstan att ansluta sig till exportförbudet. Kazakstans jordbruksministerium uppger att man har övervägt ett leveransstopp. Men till och med de mest dystra scenarierna ger utrymme för fortsatt export, heter det från ministeriet.
Enligt ministeriet förefaller Vitrysslands nuvarande skördeprognos på 13,5 miljoner ton spannmål till och med vara onödigt pessimistisk. En mer realistisk siffra är 15,1 miljoner ton. I så fall finns ingen orsak att stoppa exporten.
Enligt statssekreterare Jevgenij Aman har Kazakstan emellertid berett sig på att dirigera om sin export. Kazakstan är vid behov redo att prioritera leveranser till Ryssland, tillade Aman.
Världsbanken varnade på tisdagen enskilda stater för att införa exportförbud på livsmedel. Sådana åtgärder kan leda till en global livsmedelskris. Man riskerar stora fluktuationer i livsmedelspriserna, vilket skadar fattiga länder.
- För närvarande ser vi ingen akut kris på livsmedelsmarknaderna. Vi hoppas att regeringarna avstår från åtgärder som kan öka riskerna för en kris, sade Världsbankens chef Ngozi Onkonjo Iweala.
Världsbankschefen pläderade för att aktivera den nya globala livsmedels- och jordbruksfonden, som grundades under 2008 års kris. Fonden förvaltas av Världsbanken och har till uppgift att trygga livsmedelsförsörjningen genom att bland annat öka produktiviteten inom jordbruket.
Den senaste veckans marknadspriser har varit oenhetliga med både stigande och fallande noteringar. Men den aktuella situationen beror inte bara på yttre omständigheter som den ryska torkan. Vete kommer att förbli dyrt flera år framöver, tror analytikerna i holländska Rabobank.
Rabobanks analytiker anser att de stigande priserna signalerar strukturella förändringar på världsmarknaden. Om livsmedelsindustrin inte blir effektivare, kommer priserna på bröd, öl och kött att fortsätta stiga.
Den holländska agrarbanken utgår ändå från att den globala spannmålsmarknaden klarar årets missväxt utan större skavanker, till skillnad från åren 2007 och 2008. Flera olika faktorer spelade då in. En låg produktionsnivå mötte en stark efterfrågeboom, framför allt beroende på en stark ekonomisk tillväxt i tröskelländerna. Spannmålslagren var praktiskt taget tömda. I dag finns det gott om spannmål i lager efter rekordskörden 2009.
På lång sikt stannar vetepriset emellertid på en hög nivå. Efterfrågan från länder som Kina och Indien stiger, beroende på förändrade konsumtionsvanor, förutspår Rabobank.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab