Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
13.8.2010 / Landsbygdens Folk
EU uppmanas sälja korn från interventionen
Den europeiska foderindustrins centralorganisation FEFAC oroar sig för de höga spannmålspriserna. Industrin uppmanar EU-kommissionen att sälja ut korn från interventionslagren för att stabilisera priset.
FEFAC konstaterar att EU har fem miljoner ton spannmål i sina interventionslager. Kommissionen måste nu handla snabbt för att förhindra spekulationsbetingade prisfluktuationer, säger organisationens ordförande Patrick Van den Avenne.
Enligt fodertillverkarna är spekulationen på spannmålsmarknaden den viktigaste orsaken till den senaste prisboomen. Centralorganisationens experter är eniga om att de grundläggande marknadsfaktorerna inte rättfärdigar den senaste tidens prisstegringar.
Trots skördeförlusterna i Ryssland och Ukraina, producerar EU och den övriga världen tillräckligt mycket spannmål för att täcka den globala efterfrågan utan att tära på de nödvändiga reserverna.
Den spannmålsbearbetande industrisektorn anser att en konstgjord inflation pressar upp livsmedelspriserna.
Enligt FEFAC hotar prishöjningarna den europeiska boskapsskötselns konkurrenskraft. Sektorn har ännu inte återhämtat sig från prischocken för två år sedan, påpekar fodertillverkarna.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab