Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
13.8.2010 / Landsbygdens Folk
Italien trotsar EU om gamla kvotböter
Premiärminister Silvio Berlusconi har beviljat flera hundra italienska mjölkbönder förlängt uppskov med böter för mer än tio år gamla överskridningar av mjölkkvoter. Agrarkommissionär Dacian Cioloş är upprörd och hotar med rättsliga åtgärder.
Silvio Berlusconi är känd för att inte ta så allvarligt på EU-disciplinen. Nu har han drivit igenom en lag i parlamentet, som ger en grupp mjölkbönder en förlängd betalningsfrist till nästa årsskifte. Det handlar om böter för kvotöverskridningar som skedde mellan åren 1995/96 till 2000/2001. Den italienska regeringen har betalat bötesavgiften ur egen budget till Bryssel, utan att återkräva avgifterna av de berörda producenterna, som sig bör.
EU:s finansministrar ställde redan år 2003 ett ultimatum att böterna ska återbetalas. Men italienarna drev igenom en kompromiss, där producenternas superavgifter omvandlades till ett räntefritt lån med fjorton årliga rater. Nu är frågan aktuell igen. Samma mjölkbönder ska igen få förlängt uppskov.
Förslaget är denna gång inlemmat i ett budgetpaket för sanering av statsfinanserna, som har avlåtits på initiativ av det norditalienska nationalistpartiet Lega Nord. Silvio Berlusconi gjorde omröstningen till en förtroendefråga.
I det stora paketet spelar mjölkkvoterna en mycket marginell roll. Men EU-kommissionen anser att Italien bryter mot det gamla rådsbeslutet från 2003. Agrarkommissionär Dacian Cioloş är upprörd och ledsen över Berlusconis slappa disciplin.
- Kommissionen är ytterst besviken över att Italien går in för en åtgärd som uppenbarligen strider mot EU:s bestämmelser, löd Cioloş kommentar i Bryssel.
Kommissionen ska nu analysera beslutet för att pröva i vilken mån det avviker från gemenskapsrätten. Om detta är fallet, ingriper kommissionen utan att tveka, heter det från Bryssel. Därmed avser Cioloş att EU antingen inleder ett förfarande om fördragsbrott eller en undersökning med avseende på illegalt statsstöd.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab