Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
13.8.2010 / Landsbygdens Folk
En del anslag till budgetmanglingen
En hel del av de anslag i nästa års statsbudget, där de enskilda ministerierna har räknat med mer pengar än finansministeriet, kommer att gå till budgetmanglingen i slutet på nästa vecka. Detta enligt läget efter förhandlingarna mellan finansministeriet och de enskilda ministerierna i fredags och i måndags.
Enligt vad LF erfar gäller det för jord- och skogsbruksministeriets del bland annat glappet på 4 miljoner euro i det nationella stödet och anslaget för nyskiftesförrättningar samt ersättning för rovdjursskador. Jord- och skogsbruksministeriet har dessutom föreslagit en summa på 11 miljoner för att underlätta och försnabba nyskiftesförrättningar, som finansministeriet minskat till 7 miljoner.
När det gäller pengarna för skogsförbättring så kopplas de nu till de omfattande skogsskador som den senaste tidens stormar har förorsakat. Frågan är hur skadorna kommer att inverka på behoven av medel överlag, till exempel med hjälp av följande tilläggsbudget.
Jord- och skogsbruksministeriets förslag går på knappa 75 miljoner euro, medan finansministeriets förslag är 2 miljoner mindre. Storleksklassen följer i alla fall årets anslag på 72,28 miljoner euro.
I ett pressmeddelande konstaterar skogsbrukets utvecklingscentral Tapio att förslaget ligger tiotals miljoner euro under behovet. Enligt de skogspolitiska linjedragningarna i det nationella skogsprogrammet ligger det årliga behovet på cirka 85 miljoner euro, påpekar Tapio.
Dessutom gjordes det i fjol en större mängd stödberättigade investeringar än det fanns reserverade medel för. Det betyder att 19 miljoner euro av det stöd som beviljades i fjol kommer att betalas med budgetmedel för det här året. En del av årets projekt kommer även att finansieras med nästa års anslag. Man räknar ytterligare med att den senaste tidens stormar kommer att kräva tilläggsanslag för skogsodling från och med nästa år.
I produktionsstöd för förnybar energi har arbets- och näringsministeriet föreslagit drygt 62 miljoner euro, men finansministeriet har bantat anslaget till knappt 54 miljoner. Efter förhandlingarna mellan ministerierna ser det enligt vad LF erfar dock ut som om parterna är överens om behovet. Saken är den att produktionsstödet behandlats i regeringens finanspolitiska ministerutskott i maj, men efter det har arbets- och näringsministeriet preciserat behovet av medel, vilket alltså finansministeriet lär ha lämnat obeaktat.
I stöd för uttag av klent virke har arbets- och näringsministeriet föreslagit 18 miljoner, men finansministeriet har strukit hela det anslaget. Också behovet av de här pengarna var till behandling i det finanspolitiska ministerutskottet i maj. Här torde råda någorlunda samstämmighet om behovet av medel, men nu har det uppstått en diskussion om vilket ministerium - arbets- och näringsministeriet eller jord- och skogsbruksministeriet - som ska ha hand om dem. Ett motsvarande anslag finns i alla fall inte i jord- och skogsbruksministeriets budgetförslag.
Enligt var LF erfar är det ganska troligt att det här anslaget behandlas i budgetmanglingen.
De anslag inom miljöministeriets förvaltningsområde som berör glesbygden och där miljöministeriet har föreslagit mer pengar än finansministeriet går enligt uppgift alla till budgetmanglingen. Det gäller bland annat anslaget för vatten- och avloppsprojekt i glesbygden där miljöministeriet föreslår två miljoner, vilket finansministeriet halverat. Miljöministeriet försökte också få in ett nytt anslag på tre miljoner för förbättringar av vattenkvaliteten i Skärgårdshavet, men de pengarna tog finansministeriet helt bort. Därutöver föreslår miljöministeriet en summa på 1,5 miljoner euro för att underlätta kommunernas planläggning av vindkraftverk men finansministeriet har strukit den summan.
Nästa veckas torsdag och fredag förhandlar regeringen tillsammans om budgeten under den så kallade budgetmanglingen eller budgetrian, som den också kallas. Den 10 september är det meningen att budgetpropositionen lämnas till riksdagen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab