Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
6.8.2010 / Landsbygdens Folk
Brinnande ryska åkrar ökar nervositeten på vetemarknaden
Vete har de senaste dagarna blivit en av världens mest eftertraktade råvaror. Den dramatiska hettan och TV-bilder av brinnande ryska veteåkrar har resulterat i nya prisstegringar. Vetepriset har stigit snabbare än på trettio år.
Bränder och torka i Ryssland, torka i Europa och för mycket regn i Kanada. Sällan har så många dåliga nyheter strömmat in under en så kort tid. Enbart i juli nästan fördubblades priserna på vetefuturer i Chicago, den snabbaste prisstegringen på en månad sedan årtionden.
I Paris brakade vetefuturer för november genom ljudvallen 200 euro per ton. Under de gångna sex månaderna har priset på vete stigit snabbare än för någon annan råvara. Den främsta anledningen är missväxt i Ryssland, Kazakstan, delar av EU samt Kanada.
I början av denna vecka var priset på vete det högsta sedan september 2008. De osäkra skördeutsikterna har utlöst ett veritabelt rally på börserna.
Ryssland, som är världens tredje största veteproducent, kämpar med en ovanligt intensiv och lång värmeperiod. Spannmålshandlarna fruktar att Ryssland helt kan ställa in exporten av vete, om läget förvärras.
Det ryska institutet för agrarmarknaden hade fram till tisdagen varken bekräftat eller dementerat sådana åtgärder. Torkan är emellertid så svår att sådana åtgärder måste övervägas, uppger institutets chef Dmitri Rylko. Landets regeringschef Vladimir Putin har uppmanat de stora exportföretagen att i första hand försörja den inhemska marknaden.
Situationen förvärras av 7.000 skogs- och markbränder av olika omfattning. Den svåra naturkatastrofen inkräktar också på spannmålsproduktionen.
Indirekt kan boskapssektorn drabbas värst. Den ryska köttproduktionen har snabbt byggts ut de senaste åren med sikte på en ökad självförsörjning. Nu kan det bli brist på foder.
Det internationella spannmålsrådet IGC har nyligen sänkt sin prognos för ryskt vete till 50 miljoner ton. De inhemska prognoserna har redan sänkts till 45 miljoner ton med reservation för ändringar nedåt.
För att rädda det som räddas kan, försöker jordbrukarna i centrala Ryssland tröska in skörden i förtid. I slutet av juli hade redan 33 miljoner ton spannmål tröskats, varav 25 miljoner ton vete.
Den genomsnittliga hektarskörden är emellertid inte mycket att hurra för. Enligt jordbruksministeriet i Moskva är medelskörden 2,3 ton per hektar. I Volgaregionen är hektarskörden i medeltal 1,1 ton lägre än normalt.
USA ser i motsats till andra regioner fram emot en god veteskörd, både till mängd och kvalitet. IGC och jordbruksministeriet USDA räknar samstämmigt med en veteskörd på 60 miljoner ton.
Orsaken till att vetepriset ändå stiger på USA-marknaden är de goda exportutsikterna för amerikanskt vete. Konkurrensen från de stora veteproducenterna Ryssland, Ukraina och Kazakstan minskar och förbättrar USA:s möjligheter att placera exportpartier på världsmarknaden.
Ministeriet i Washington räknar med goda exportmöjligheter för 26 miljoner ton vete. Eftersom den amerikanska dollarn har försvagats, bör USA-vetet bli ännu mer konkurrenskraftigt. USA kan emellertid inte ensamt kompensera bortfallet på andra håll i världen.
Experter i USA och Europa ser emellertid inga risker för en hotande brist på vete. De globala lagren är fortfarande välfyllda. Därmed skiljer sig den aktuella situationen sig klart från det kritiska läget 2007/08.
Enligt tyska och amerikanska experter beror en del av marknadsturbulensen på spekulation. De stigande priserna drar till sig investerare som tidigare inte har varit aktiva på vetemarknaden. Detta kan förstärka den nuvarande trenden ännu en tid.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab