Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
6.8.2010 / Landsbygdens Folk
Rödpennan har använts flitigt i årets budgetförslag
Finansministeriet har gått fram med hård hand över de flesta nya initiativ som de enskilda ministerierna har kommit med i sina budgetförslag.
Finansministeriet har minskat på anslaget för det nationella stödet med 4 miljoner euro, trots att ministeriet utgår från samma summa som jord- och skogsbruksministeriet i sina beräkningar av anslagets fördelning. Det här lär bero på att finansministeriet helt enkelt inte har korrigerat beräkningarna. Orsaken till beskärningen lär vara att finansministeriet räknar med mindre utgifter på grund av sänkningar i närmast 141-stödet.
I vilket fall som helst kommer 10 miljoner till i miljöstödet, bland annat för så kallade nya åtgärder i landsbygdsprogrammet som en följd av hälsogranskningen. Det gäller till exempel åtgärder för att förbättra vattentillståndet.
De stöd som Finland nyss fick lov att utbetala i anslutning till hälsogranskningen är EU-stöd och kommer alltså i huvudsak från unionens kassa.
För skogsförbättringar hade jord- och skogsbruksministeriet räknat med en förhöjning på 2,5 miljoner euro jämfört med i år, men finansministeriet anser att en höjning med en halv miljon räcker.
Jord- och skogsbruksministeriet hade dessutom räknat med en summa på 11 miljoner euro för att underlätta och försnabba nyskiftesförrättningar, men finansministeriet tycker att 7 miljoner räcker. I årets budget är anslaget 6,5 miljoner.
Därutöver finns det en skillnad i ministeriernas syn på behovet av medel för ersättning av rovdjursskador: jord- och skogsbruksministeriet föreslår 4,79 miljoner medan finansministeriet vill nöja sig med 3,3 miljoner. Årets anslag är 2,8 miljoner.
Stödet till främjande av fiskerihushållningen har åter bantats jämfört med årets budget. Det torde bland annat handla om den "årliga korrigeringen" som riksdagsledamoten Christina Gestrin (sfp) måste göra i riksdagens finansutskott, så att Finlands yrkesfiskarförbund får ett nödvändigt verksamhetsbidrag. Detta alltså enligt samma mönster som gäller riksdagens årliga höjningar till rådgivningen och 4H.
Inom social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde ska anslaget för avbytarverksamheten från och med nästa år göra det möjligt att avbytarna får vägledning på gården och tjänsteplaner görs upp. Social- och hälsovårdsminister Paula Risikko (saml) försökte redan i fjol få in den här förbättringen.
Hon försökte också få den förhöjda avgiften för avbytare, när det gäller vård av barn under tre år, slopad. Därutöver försökte hon få in pengar för en ökning av läroavtalsutbildningen samt ett anslag för utjämning av lönevillkoren för avbytare vid sammanslagning av avbytarenheter. Allt det hade finansministeriet strukit.
Nu i år har social- och hälsovårdsministeriet begränsat listan till handledning av avbytare, men föreslår att också hästskötare ska få möjlighet att anlita avbytare för årssemester. De förslagen har finansministeriet gått med på.
På båda ministeriernas lista finns dessutom en förbättring av villkoren för jordbrukare som är försäkrade både i företagarpensionsförsäkringen och i lantbruksföretagarpensionsförsäkringen. De kommer nästa år att ha rätt till dagpenning under självrisktiden från båda systemen. Extrautgiften finansieras med en förhöjning av försäkringspremien inom företagarpensionsförsäkringen.
Nämnas kan att riksdagsledamoten Thomas Blomqvist (sfp) motionerade om den här frågan våren 2007. Det var ett av den då nyvalde riksdagsledamotens första initiativ.
När det gäller anslaget på kommunikationsministeriets lista för bredband kan nämnas att de pengarna fördelas centralt, medan de 6 miljoner som ingår i landsbygdsstödet fördelas av NTM-centralerna.
Miljöministeriet försökte i sitt budgetförslag få in ett nytt anslag för förbättringar av situationen i Skärgårdshavet på tre miljoner, men finansministeriet har strukit hela anslaget. Dessutom har miljöministeriet föreslagit 2 miljoner för vatten- och avloppsprojekt i glesbygden så att informationsverksamheten kunde fortsätta, men finansministeriet har halverat anslaget, så nivån är nu den samma som i år.
Ytterligare har miljöministeriet föreslagit en summa på 1,5 miljoner extra för att underlätta kommunernas planläggning av vindkraftverk. Summan skulle ingå i anslaget för bidrag till planläggning och styrning av markanvändningen. Finansministeriet har dock sänkt anslaget till en halv miljon och strukit de delar av texten som berör vindkraft.
Det finns också olika åsikter mellan arbets- och näringsministeriet och finansministeriet om behovet av anslag för vindmöllor och annan förnybar energi. Arbets- och näringsministeriet har föreslagit drygt 62 miljoner euro i produktionsstöd för förnybar energi, men finansministeriet har bantat anslaget till knappt 54 miljoner.
Inom det här anslaget har arbets- och näringsministeriet bland annat föreslagit produktionsstöd till småskaliga elkraftverk För små vindkraftverk skulle stödet bli 0,69 cent per kilowattimme, för biogas 0,42 cent och för små vattenkraftverk 0,42 cent. För småskalig elproduktion av återanvändbart bränsle skulle stödet bli 0,25 cent per kilowattimme. De här små enheterna skulle bli utanför de egentliga inmatningstarifferna. Den här textdelen har emellertid finansministeriet strukit.
Arbets- och näringsministeriet har också föreslagit ett stöd för uttag av klent virke i förstagallringar på 18 miljoner euro. Tanken är att regeringen skulle komma med en proposition om detta i samband med budgeten. Anslaget finns dock inte med i finansministeriets förslag.
Nämnas kan ytterligare arbets- och näringsministeriets förslag om produktionsstöd för el som har producerats av bränntorv i kondenskraftverk. Anslaget skulle gå på 3 miljoner euro men de här idéerna har inte vunnit gehör hos finansministeriet.
Det är oklart om de anslag som finns kvar i finansministeriets lista innehåller medel för kartläggning och förebyggande av skador från sura sulfatjordar. Riksdagsledamot Mats Nylund (sfp) motionerade senaste höst om sådana medel. Motionen förkastades men statsrådet har erkänt problemet i sitt beslut om vattenvårdsplaner från december i fjol.
De enskilda ministerierna förhandlar med finansministeriet från och med i dag och in i början på nästa vecka. Den 19-20 augusti pågår den så kallade budgetmanglingen, där hela regeringen förhandlar. Den 10 september är det sedan meningen att regeringen överlämnar budgetpropositionen till riksdagen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab