Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 3.5.2024
 Grattis Linus
6.8.2010 / Landsbygdens Folk
Torkan ger brådmogen spannmål - tröskningen har startat
Torkan och värmen är orsaker till att växtbestånd med spannmål tvångsmognat och skördarna samtidigt blivit mindre, skriver ProAgria i sin växtodlingsrapport.
De första rågbestånden tröskades redan förra veckan i Egentliga Finland. Tröskandet av råg kommer ordentligt i gång denna vecka från söder till de bästa områden i södra Österbotten. Rågskörden uppskattas bli normal i stora delar av landet.
Tröskandet av höstvete inleds denna vecka i Nyland, i Åbolands skärgård, Tavastland och på de bästa områden i södra Österbotten. På övriga områden uppskattas tröskandet kunna inledas senast inom två veckor.
Höstveteskörden uppskattas både till mängden och kvaliteten bli normal, i Nyland och södra Österbotten god. Däremot blir skörden vid kustområden i södra Finland mindre än normalt.
Även tröskandet av vårsäd inleds. Första kornet har tröskats redan förra veckan i Egentliga Finland och denna vecka inleds tröskandet i Satakunda, Nyland, Tavastland, Birkaland och norra Karelen. På övriga områden torde tröskandet av korn inledas inom två veckor.
Tröskandet av tidig havre inleds denna vecka i Nyland och Egentliga Finland. På övriga områden i landet torde tröskandet av havrebestånd inledas i mitten av augusti. Tröskandet av vårvete torde ske i slutet av augusti.
Skördarna för foder- och maltkorn samt havre uppskattas både till mängden och kvaliteten bli försvarlig i södra och mellersta Finland. Vårveteskörden uppskattas bli sämre än normalt i södra Finland.
I Österbotten är skördeutsikterna för vårsäd bättre än för övriga delar av landet och skörden väntas bli åtminstone nöjaktig både till mängden och kvaliteten.
Fastän skördeutsikterna för höstsäd är bättre än för vårsäd har det ännu inte väckt intresse för större såningsarealer. Såningsarealerna för råg och vårvete uppskattas öka endast i Nyland, södra Karelen och södra Österbotten. I Egentliga Finland uppskattas odlingsarealerna för höstsäd minska.
I stället för höstsäd finns det på många områden intresse för att öka odlingen av höstraps.
Växtbestånd med vårrybs är till skicket mycket varierande. Skördeutsikterna är försvarliga i södra Finland. I Österbotten däremot väntas skörden bli tillfredsställande. Tröskandet av rybs torde inledas i slutet av augusti.
Skörden av den andra ensilageskörden inleddes i slutet av juli i stora delar av landet. Torkan är orsaken till att vallen vuxit långsamt speciellt vid kustområden i södra Finland och i Egentliga Finland, där man uppskattar att den andra skörden inleds först efter en vecka. Även i norra Finland kan skörden inledas först efter en vecka.
Den andra ensilageskörden blir mindre än normalt i nästan hela landet p.g.a. torkan och i Nyland, vid kustområden i södra Finland samt i sydvästra Finland t.o.m. dålig. Endast i norra Karelen och i mellersta och norra Österbotten uppskattas den andra skörden till mängden bli normal. Skördens kvalitet varierar från försvarlig till nöjaktig.
På de områden och gårdar som mest lidit av torkan försvagas potatiskvaliteten av skorv. I år har det varma och torra vädret hållit potatisbladmögel borta från växtbestånden.
Grönsakerna har vuxit långsamt p.g.a. torkan och därför blir grönsaker färdiga mindre än vanligt med tanke på tidpunkten. Den långa varma och torra perioden har förorsakat kvalitetsfel speciellt i sallats-, huvudkåls-, blomkåls- och broccoliodlingar.
Grönsaker för lagring växer fortfarande, men torkan har redan utplånat hoppet om en god skörd. Ännu finns det dock möjligheter att få en normal skörd, ifall vädret blir kyligare och det regnar måttligt. Rikliga regn och varmt väder kan orsaka att grönsakerna och potatisen växer för snabbt så att de spricker.
Hallon har plockats redan under ett par veckor i södra Finland. Bären mognar nu i rask takt på odlingar i hela landet och man uppskattar att plockningstiden snabbt är förbi. Huvudskörden för hallon torde vara förbi inom en vecka.
De första vinbären har mognat i södra Finland. Skörden av vinbär kommer i full gång under denna och nästa vecka på huvudproduktionsområden för vinbär i östra och mellersta Finland. Skördeutsikterna för vinbär uppskattas allmänt vara nöjaktiga.
På äppelodlingar i södra Finland inleds skörden av sommarsorterna Huvitus och Pirja. Övriga sommarsorter blir något senare färdiga.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab