Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
25.6.2010 / Landsbygdens Folk
EG-domstolen tvivlar på offentliga stödlistor
EU:s offentliga stödlistor strider mot dataskyddet och privatsfären, anser generaladvokat Eleanor Sharpstone, som granskar de offentliga stödlistornas laglighet i EG-domstolen. Enligt Sharpstone måste allmänhetens rätt till insyn avvägas mot den privata sekretessen.
Alla EU-länder har numera omfattat EU-kommissionens så kallade öppenhetsinitiativ, som bland annat går ut på att medlemsländerna måste publicera offentliga listor över mottagare av jordbruks- och andra stöd. Sverige, Danmark och flera andra länder har utan protester lagt ur listorna på nätet. Tyskland, Österrike och Finland hörde till den kategori länder som valde att vänta så länge som möjligt med publiceringen.
Två tyska jordbrukare i delstaten Hessen besvärade sig i fjol mot publiceringen av offentliga stödlistor hos författningsdomstolen i delstaten Hessen. Domstolen tog upp ärendet, men sände handlingarna vidare till EG-domstolen för utlåtande.
Nu förefaller det som om jordbrukarna åtminstone skulle vinna en etappseger. Generaladvokat Eleanor Sharpstone vid EG-domstolen fastställer i sitt slutyttrande att en offentlig publicering i sin nuvarande form inte är förenligt med EU-rätten. Enligt Sharpstone står den berörda EU-förordningen i konflikt med jordbrukarnas grundrättigheter, i detta fall anspråk på skydd mot intrång i privatsfären och skydd av känsliga personuppgifter.
Dessa grundrättigheter är en fast beståndsdel av den europeiska rättsordningen. Generaladvokaten godkänner därmed de båda jordbrukarnas argumentation. Sharpstone betonar att insyn och öppenhet är en önskvärd och viktig målsättning för ett demokratiskt samhälle. Samtidigt utgör en publicering av personuppgifter ett betydande ingrepp i rätten till skydd av privatsfären.
En avvägning mellan dessa målsättningar måste falla till förmån för stödmottagarna, eftersom publiceringens målsättningar är oklara. Kommissionen hänvisar närmast till ett allmänt intresse för offentligheten, medan rådet vill stärka bekämpningen av bedrägerier. Å andra sidan har skattebetalarna rätt att få veta hur deras pengar används. EU-kommissionen kunde uppnå en tillräckligt vidsträckt insyn och öppenhet utan att namnen på samtliga stödmottagare måste nämnas, menar generaladvokaten.
Beroende på målsättning kunde det räcka, om namnen endast publiceras på stödmottagare som erhåller stora belopp. Om kommissionen vill åskådliggöra hur stöden koncentreras på ett fåtal företag, kunde man anonymt indela mottagarna i bestämda grupper.
Kritikerna av jordbruksstöd har försvarat de offentliga stödlistorna med motiveringen att de tydligt åskådliggör att huvuddelen av EU-stöden tillfaller stora koncerner.
Den föredragande generaladvokatens yttrande är inte bindande för domstolen, men det händer rätt sällan att domarna avviker från generaladvokatens argument. EG-domstolen väntas ta ställning till fallet under hösten.
Ordföranden för Hessens producentförbund Friedhelm Schneider betecknar generaladvokatens yttrande som en etappseger. Förbundets jurister har bistått de båda jordbrukarna i under hela processen.
- Vår uppfattning förefaller att bekräftas av EG-domstolen. Nu hoppas vi på ett snart utslag, säger Schneider.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab