Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 onsdag 24.4.2024
 Grattis Albert
25.6.2010 / Landsbygdens Folk
Danone köper Unimilk - blir störst i Ryssland
Den franska mejerijätten Danone blir marknadsledare i Ryssland genom att köpa upp den ryska mejerikoncernen Unimilk. Efter fusionen kontrollerar Danone-Unimilk 21 procent av den lovande tillväxtmarknaden i Ryssland. Sedan länge är Danone världens näststörsta mejerikoncern efter schweiziska Nestlé.
Danones andel i den nya koncernen blir 57,5 procent, medan Unimilks aktionärer reserveras en andel av 42,5 procent. Den franska koncernen betalar sina andelar kontant, varvid Danones skuldsättning stiger med 1,5 miljarder euro. Unimilks aktieägare har en option som ger dem rätten att sälja resten av sina aktier till Danone fram till år 2022.
Den nya koncernen får en beräknad omsättning på 1,5 miljarder euro. Danone-Unimilk sysselsätter 18.000 anställda. Danone-chefen Franck Roboud uppger att fusionen är en viktig etapp i koncernens strategi att gå in på nya marknader. Genom fusionen får Danone en andel på 21 procent av den snabbt växande ryska marknaden. Samtidigt får fransmännen foten in i Vitryssland, Ukraina och Kazakstan. Danone och Unimilk kan i framtiden komplettera varandras produkturval.
Danone eftersträvar geografisk tillväxt, framför allt i Asien. Koncernen har hittills varit aktiv i de västliga delarna av Ryssland, medan Unimilk är starkast i öster. Danones produkter har mestadels saluförts via supermarknader, medan Unimilk har koncentrerat sig på mindre livsmedelsaffärer.
Unimilk är resultatet av en tidigare sammanslagning av elva mejeriföretag i Ryssland och Ukraina. Koncernen grundades år 2002 och rankas numera som Rysslands tredje största mejeriföretag. Produktionen är lokaliserad till St. Petersburg, Krasnojarsk, Samara och Kiev medan huvudkontoret är placerat i Moskva.
Köpet av Unimilk har föranlett spekulationer om Danones fortsatta samarbete med sin nuvarande ryska samarbetspartner, mejerikoncernen Wimm-Bill-Dann. Danone äger 18 procent av Wimm-Bill-Dann. Enligt Danones företagsledning i Paris kommer koncernen att grundligt överväga hur samarbetet med den ryska partnern ska gå vidare. Enligt branschanalytiker är det möjligt att Danone säljer ut sina aktier i Wimm-Bill-Dann.
Den franska Danone-koncernen har i detta nu 80.000 anställda och omsätter årligen 15 miljarder euro. Koncernens årsvinst var förra året 1,41 miljarder euro.
Enligt en rapport från holländska Rabobank börjar den europeiska marknaden bli för liten för de expansionsvilliga mejerikoncernerna. Motsvarande problem har också amerikanska mejerikoncerner på sin hemmamarknad. De stora mjölkkoncernerna måste söka nya marknader för att kunna växa. Utrymme finns framför allt i Asien och utvecklingsländerna.
Kinas mejerier hör till de stora vinnarna under de senaste åren. De kinesiska koncernerna Mengniu Dairy och Yili Group har tagit steget in i gruppen av världens 20 största mejerikoncerner. Mengniu klättrade förra året till en sextondeplats med en omsättning på 2,69 miljarder euro. Yili belade sjuttondeplatsen på basen av en omsättning på 2,53 miljarder euro.
Schweiziska Nestlé håller stadigt förstaplatsen bland världens mjölkkoncerner med en årlig omsättning på 18,55 miljarder euro. De följande platserna beläggs av Danone och Lactalis (Frankrike) och FrieslandCampina (Holland).

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab