Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 26.4.2024
 Grattis Teresia
25.6.2010 / Landsbygdens Folk
Europa upplever våg av mejerifusioner
I Europa fortsätter vågen av mejerifusioner i miljardklassen. I Frankrike är tre stora fusioner på gång. I Tyskland gör mejerijättarna Nordmilch och Humana ett nytt försök att slå ihop sina resurser. De senaste fusionsplanerna strandade för sex år sedan.
I Frankrike slutfördes fusionen mellan Frankrikes största mejerikooperativ Sodiaal och Entremont för två veckor sedan. Förhandlingarna om en sammanslagning inleddes senaste höst. Entremont är Europas största tillverkare av Emmental-ostar. Huvudorsak till fusionen är emellertid koncernens miserabla ekonomi.
Fusionen resulterar i en veritabel tungviktare på den europeiska marknaden. Det nya mejeriet har 15.000 mjölkleverantörer och kommer att sysselsätta 7.600 personer. Den årliga omsättningen uppskattas till 4,4 miljarder euro. Den nya koncernen beräknas förädla omkring fem miljarder kg mjölk per år, vilket motsvarar omkring en femtedel av Frankrikes mjölkproduktion.
Nu följer nya sammanslagningar som på ett pärlband. Den nyaste kuppen är sammanslagningen av kooperativen Le Glac och Eurial. Fusionen resulterar i Frankrikes näststörsta mejerikooperativ efter Sodiaal. Fusionen berör 10.000 mjölkproducenter i departementen Poitou-Charentes och Pays-de-la-Loire, som årligen producerar 1,6 miljarder liter komjölk och 300 miljoner liter getmjölk. Den gemensamma omsättningen beräknas till 1,6 miljarder euro per år.
Eurial har nio mejerier medan Le Glac bidrar med sexton produktionsanläggningar. Enligt företagen ska fusionen trygga en lönsam mjölkproduktion i västra Frankrike mot följderna av avreglering och fluktuerande världsmarknadspriser. Den nya mejerijätten ska bli verklighet inom 18 månader. Redan nästa år ska Le Glac och Eurial samordna uppsamlingen av mjölken. Satsningarna på forskning och utveckling kommer att stärkas.
Ytterligare en fusion är aktuell mellan Coopagri Bretagne och de båda mindre kooperativen Cam56 och Eolys Union. Sammanslagningen resulterar i ett kooperativ som ska utmana den europeiska marknaden under namnet Triskalia, med en årsomsättning på 2,8 miljarder euro. Triskalia blir en mångsidig koncern med 20.000 medlemmar och produktion på omkring 300 orter. Verksamheten omfattar utom mjölkprodukter också nöt- och griskött, fågel, ägg, färska grönsaker, potatis, spannmål och trädgårdsredskap.
De tyska mejerikoncernerna Nordmilch och Humana planerar att slå ihop sina operativa enheter före utgången av detta år. De båda kooperativen samarbetar sedan många år inom flera affärsområden och en fusion har länge hängt i luften. De två mejerierna försökte sig på en fusion för sex år sedan men planerna gick om intet på slutrakan. Nu är ett nytt försök aktuellt.
Nordmilch är Tysklands största mejerikoncern, medan Humana håller andraplatsen. Tillsammans ska de bilda en koncern med 5.000 medarbetare och en årlig omsättning på fyra miljarder euro. Omkring 90 arbetsgrupper har redan bildats för att förbereda fusionen, som denna gång inte kommer att misslyckas, om man får tro Nordmilch-chefen Josef Schwaiger.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab