Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
25.6.2010 / Landsbygdens Folk
Regeringen vill skärpa straffen för grova djurskyddsbrott
Straffen som döms ut för djurskyddsbrott ska skärpas, föreslår regeringen i en proposition. Regeringen vill foga en ny bestämmelse om grovt djurskyddsbrott till lagen. Samtidigt ska ett riksomfattande register inrättas där de djurhållningsförbud som meddelats av domstolarna ska registreras.
Rätten ska kunna döma för grovt djurskyddsbrott, om brottet har begåtts på ett synnerligen rått eller grymt sätt, om det riktar sig mot ett stort antal djur eller om avsevärd ekonomisk vinning eftersträvats i anslutning till brottet.
Straffskalan ska vara fängelse i minst fyra månader och högst fyra år. För närvarande är maximistraffet för ett djurskyddsbrott fängelse i två år.
Den som döms för grovt djurskyddsbrott ska samtidigt meddelas djurhållningsförbud, om det inte finns särskilt vägande skäl att avstå från ett sådant. En minimitid på ett år för djurhållningsförbud skrivs in i lagen. Det föreslås att ett djurhållningsförbud utsträcks att omfatta också förbud mot att äga djur förutom det nuvarande förbudet mot att hålla djur, sköta djur eller svara för djurs välfärd.
Också grunderna för ett bestående djurhållningsförbud ska skrivas in i lagen.
I motsats till nuläget ska en dom som gäller förverkande av djur till staten i regel kunna verkställas även om den överklagas.
Enligt propositionen ska inrättande av ett register över djurhållningsförbud effektivera användningen av uppgifterna i myndigheternas verksamhet. Uppgifterna i registret ska inte vara offentliga, utan de ska i främsta hand utlämnas till djurskyddsmyndigheterna, de myndigheter som utför tillsyn av jordbruksstöden samt åklagare och domstolar.
Uppgifter ska dock också kunna lämnas ut till privatpersoner om det är motiverat. Ett godtagbart skäl kan till exempel vara placering av ett djur för att hållas eller skötas av en utomstående person.
En avelssammanslutning som för in djur i stamboken eller något annat avelsregister kan begära att den som ansöker om inskrivning visar upp ett utdrag ur registret över djurhållningsförbud. En avelssammanslutning ska ha rätt att trots sekretessbestämmelserna göra en anmälan till de myndigheter som svarar för tillsynen av djurskydd, om den misstänker att sökanden bryter mot ett djurhållningsförbud.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab