Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
25.6.2010 / Landsbygdens Folk
Riksdagen godkände ändringar i skogslagen
Riksdagen godkände i måndags regeringens proposition om ändringar i skogslagen. I och med ändringarna finns det nu inskrivet i lagen vilka trädslag som man får plantera in i skogen efter förnyelseavverkning, det vill säga frön eller plantor av tall, gran, vårtbjörk, glasbjörk och asp.
Plantbestånd kan också anläggas med andra trädslag som hör till Finlands naturliga flora och med hybridasp samt sibirisk lärk om det finns särskilda skäl för det. I övrigt bestämmer statsrådet vilka andra trädslag som hör till Finlands naturliga flora.
Plantbestånd kan anläggas genom odling eller naturlig förnyelse.
Nämnas kan att det var riksdagens jord- och skogsbruksutskott som såg till att hybridaspen kom med. De övriga trädslagen är de samma som i jord- och skogsbruksministeriets gällande beslut om tillämpning av skogslagen.
Genom att ta in bestämmelserna i lagen strävar man efter att ett plantbestånd med gott kulturtillstånd bildas.
I lagen preciseras också tidsfristerna för anläggande av plantbestånd efter förnyelseavverkning samt definitionen av ett utvecklingsdugligt plantbestånd.
Således ska plantbeståndet anläggas inom tre år efter förnyelseavverkningen. Det ska vara i ekonomiskt hänseende utvecklingsdugligt, vilket det anses vara då de utvecklingsdugliga trädens medellängd är 1,3 meter och utvecklingen inte är hotad av anan vegetation.
En ny bestämmelse om handräckning från polisen finns nu också i skogslagen. En motsvarande bestämmelse finns för närvarande i skogsförordningen. Dessutom finns det nu bestämmelser om det nationella skogsprogrammet och en definition av skogsbruksplanen i lagen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab