Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 tisdag 23.4.2024
 Grattis Georg och Göran
18.6.2010 / Landsbygdens Folk
Stort investeringsintresse inom svin- och fjäderfäköttsektorn
När ansökningstiden om stöd för nybyggnad och utvidgning av byggnader inom svin-, broiler- och kalkonsektorn avslutades vid utgången av maj i år, hade det kommit in ansökningar om investeringsstöd för drygt 11.000 djurplatser.
Jord- och skogsbruksministeriet har tidigare i år beslutat att stöd för ny- och utbyggnad nu kan beviljas i en omfattning motsvarande 33.000 nya djurplatser. Till saken hör dock att dessa 33.000 platser även ska täcka 2011 års behov. Ifall de nu inlämnade ansökningarna för drygt 11.000 platser får sina investeringsstöd godkända, kommer gränsen om 33.000 platser med största sannolikhet att komma emot senast under nästa år, om investeringsintresset håller i sig.
En djurplats motsvarar i det här sammanhanget en suggplats, sju slaktsvinplatser, 168 broilerplatser eller 35 kalkonplatser.
Den förordningsändring som nu möjliggjort ansökan om stöd för nybyggnad, utvidgning och grundlig reparation av byggnader, konstruktioner eller anläggningar som behövs inom svinhushållningen och inom produktionen av fjäderfäkött antogs i april.
För sju år sedan, den 5 december 2002, trädde ett ansökningsförbud för ny- och utbyggnadsinvesteringar inom svinsektorn i kraft. Men i mitten av april blev det alltså för första gången sedan dess möjligt att åter söka denna typ av investeringsstöd.
Under tiden 15 april till 31 maj anhängiggjordes i hela landet 48 ansökningar, gällande 11.570 djurplatser, om investeringsstöd för nybygge och utvidgning inom svin- och broilersektorn. 11 ansökningar gäller för suggstall, 24 för slaktsvinsstall och 13 för broilerbyggnader. Flest ansökningar gjordes i Sydösterbotten; 15 ansökningar gällande 2.746 djurplatser, medan Österbottens NTM-central tagit emot 10 ansökningar gällande 2,669 djurplatser.
Totalt har det under denna ansökningsomgång registrerats 126 bidragsansökningar i hela landet till ett sammanlagt värde om nästan 9,5 miljoner euro, samt 63 räntestödslån om nästan 32 miljoner euro. NTM-centralerna i Österbotten och Sydösterbotten har registrerat 37 respektive 30 stödansökningar. I dessa tal ingår förutom investeringarna i svin- och fjäderfäköttsektorn även investeringar för pälsdjursgårdar samt för djurens välbefinnande.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab