Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 2.5.2024
 Grattis Vivian, Vivi
8.2.2002 / LF
Slarv med tyska BSE-test oroar EU-kommissionen
En härva av slarv med BSE-tester håller på att nystas upp i Tyskland. Tester har utförts med lättsinniga metoder av tvivelaktiga laboratorier. EU-kommissionen kräver nu besked om vad som skett med det bristfälligt testade köttet. Samtidigt fruktar den tyska köttbranschen att testskandalen kan hota köttexporten.
Affären rullades upp då det framkom att ett laboratorium i Bayern hade låtit utföra 39 500 BSE-test i en filial som saknade auktorisering. Av de utförda testerna betraktas 270 som tvivelaktiga. Köttet har emellertid för länge sedan hunnit ut på marknaden.
Laboratoriets största kund, det stora slakteriföretaget Südfleisch, fruktar betydande förluster. Storkunden McDonald´s annullerade sina leveranser, medan det ännu är oklart vad som sker med kött som exporterats till bland annat Ryssland och Sverige.
Också i delstaten Rheinland-Pfalz har privata laboratorier åkt dit för slarv med sina BSE-tester. Bland annat har man låtit bli att genomföra det föreskrivna antalet kontrolltest. Tester har också utförts på kortare tid än tillverkaren föreskriver.
De två laboratorierna hade genomfört 8 000 respektive 5 000 tester fram till i fjol höstas. Därefter hade de förlorat sina uppdrag till konkurrenter, som lovade sina uppdragsgivare ännu billigare och snabbare tjänster.
BSE-krisen i början av senaste år blev ett enormt lyft för de privata testlaboratorierna. Samtidigt grundades nya laboratorier, och konkurrensen tilltog. För att säkra sig så många uppdrag som möjligt, har en del laboratorier genomfört tester till rena dumpningspriser.
På tisdagen avkrävde EU-kommissionären för hälsa och konsumentskydd, David Byrne, en förklaring av de tyska myndigheterna.
Enligt Byrne oroar sig EU-kommissionen över att de avslöjade bristfälligheterna förmodligen bara är toppen på ett isberg. Att alarmerande fel har upptäckts i två av varandra oberoende fall tyder på att fusket kan vara betydligt mer omfattande än man tror, befarar Byrne.
EU utlöste samtidigt det larmsystem som har utarbetats för situationer där livsmedelssäkerheten i unionen är hotad. Myndigheterna i EU-länder som importerat kött från Bayern och Rheinland-Pfalz har varnats.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab