Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 torsdag 25.4.2024
 Grattis Markus
11.6.2010 / Landsbygdens Folk
FAO räknar med billigare baslivsmedel
FAO räknar med billigare baslivsmedel Världsmarknadspriserna på baslivsmedel har sjunkit under årets första fem månader, rapporterar FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO i sin nya rapport Food Outlook. Den främsta orsaken till nedgången är sjunkande priser på socker och spannmål.
FAO:s genomsnittliga prisindex för livsmedel i maj 2010 har sjunkit till 164 punkter jämfört med 174 punkter i januari i år. Det är betydligt lägre än våren 2008, då index som högst stod på 214 punkter. Den främsta orsaken till nedgången är de fallande priserna på spannmål och socker. Priset på socker har halverats sen början av året till följd av en förväntad produktionsökning.
Samtidigt noterar FAO att priset för en typisk varukorg i världen är nästan 69 procent högre än nivån mellan åren 2002-2004.
De flesta indikatorer tyder på att tillgången på jordbruksprodukter har börjat öka över hela världen. Enligt FAO är detta den främsta anledningen till att priserna för stapelvaror på världsmarknaden sjunker.
Den markanta uppgången av livsmedelspriserna 2008-2009 stimulerade odling och annan produktion av många grödor vilket har lett till att livsmedelslagren fylldes på nytt. Trenden kommer sannolikt att hålla i sig även under 2010 och 2011.

Denna trend är tydligt om man ser till förväntningarna på tillgång och efterfrågan inom spannmålshandeln. Enligt FAO:s prognos tyder de första indikationerna på att den kommande säsongen hamnar i nivå med rekordproduktionen år 2008. Samtidigt ökar de globala spannmålslagren för tredje året i rad.

FAO noterar att ökningen i produktionen inte bara sker i exportländerna. Också importländerna ökar nu sin produktion.

Trots sjunkande priser förväntas den totala kostnaden för världens livsmedelsimport uppgå till 921 miljarder dollar under 2010. Detta är en ökning med 100 miljarder dollar, eller 11 procent, jämfört med 2009. Under rekordåret 2008 uppgick kostnaden till en biljon dollar.

Spannmålen förutspås öka med 17 procent till ett värde av 650 miljarder dollar, eller två tredjedelar av de globala utgifterna för livsmedelsimport. Men också andra jordbruksprodukter genererar en stigande nivå. Mejeriprodukter, vegetabilisk olja och socker är några av de produkter som förväntas driva upp prisnivåerna genom högre importmängd. Kostnaden för dessa varor förväntas nå samma nivåer som under 2008.

Enligt FAO-rapporten är ökande transportkostnader ytterligare en faktor som driver upp importkostnaderna. Jämfört med 2009 har kostnaderna hittills varit 75 procent högre under detta år. Resultatet blir att kostnaden för livsmedel ökar för de ekonomiskt mest sårbara länderna. I de fattigaste länderna (LDC) och låginkomstländer med livsmedelsunderskott (LIFDC) förväntas ökningen bli 10 respektive 14 procent jämfört med 2009.

Sockerpriset har rasat sedan början av året, då priset nådde sin högsta notering på 30 år med 583 dollar per ton. Anledningen är att marknaden ställer om sig från underskott till överskott. Prognosmakarna i hela världen är eniga om att sockerproduktionen kommer att öka betydligt.

Minskningen i spannmålspriset har hittills varit mer blygsam, omkring 10 procent, men förväntningarna på ännu en säsong med god skörd kan komma att pressa ner priserna ytterligare.

Oljeväxter har hittills stått emot en större prisnedgång eftersom efterfrågan är fortsatt hög och utbudet något mindre än för spannmål. Indikationer finns dock att priset kan komma att sjunka de kommande månaderna när utbudet ökar.

Priserna för kött har ökat kraftigt till följd av minskad produktion i kombination med en ökad konsumtion. Även fiskesektorn gynnas av ökad efterfrågan och begränsat utbud. Utbudet av lax begränsas av svåra förhållanden i Chile till följd av sjukdomsutbrott hos odlad fisk.
Enligt FAO:s prognos väntas den globala produktionen stiga med två procent detta år. Samtidigt torde världshandeln med mjölkprodukter komma upp i varv under hösten. FN:s analytiker räknar med 712 miljoner ton producerad mjölk detta år. Tillväxten kommer i huvudsak från Asien, där mjölkproduktionen i år väntas stiga med fyra procent. I de traditionella mjölkländerna Nya Zeeland, EU, Argentina och Australien sker ingen nämnvärd tillväxt.
Den globala mjölkkonsumtionen väntas tillta med 0,6 procent detta år efter en minskning under 2009. Efterfrågan ökar mest i Sydostasien och de oljeexporterande länderna, tror FAO. Från Afrika väntas däremot inga nya impulser.
Den globala handeln med mjölkprodukter väntas öka med två procent. Exporten ökar framför allt från Nya Zeeland, EU och USA. EU och Nya Zeeland väntas exportera fyra procent mer mjölkprodukter detta år medan USA kan öka sin mjölkexport med 13 procent, efter en minskning med 40 procent förra året.
Exporten från Sydamerika väntas minska med åtta procent under 2010. Den inhemska efterfrågan lämnar inget utrymme för export, skriver FAO.
FAO påminner samtidigt om att endast sex procent av den samlade, globala mjölkproduktionen avyttras på världsmarknaden. Det motsvarar i år omkring 42,7 miljoner ton.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab