Suomeksi   Om Agrolink   Kontakta Agrolink  Bli abonnent  Logga in
 fredag 19.4.2024
 Grattis Bernhard, Bernt
11.6.2010 / Landsbygdens Folk
Övervakningen av arealstöden skärps
Skärpt övervakning av arealbaserade stöd som helt eller delvis finansieras av EU har trätt i kraft från och med onsdag denna vecka. Statsrådet godkände förordningen förra veckan. Orsaken till skärpningen är delvis de anmärkningar som EU-kommissionens tjänstemän kom med efter en granskning i september i fjol.
Nu gäller alltså regeln att storleken på alla jordbruksskiften med samma gröda ska mätas ifall det visar sig att den areal som anmälts för grödan är större än den areal som godkänts i övervakningen. Hittills har vi haft en regel om att bara 50 procent av skiftena har granskats i fall överskridningen är högst 3 procent eller högst 2 hektar.
Enligt den förordning om övervakningen som trädde i kraft i onsdags gäller också att jordbrukaren ska ha en kopia av övervakningsprotokollet utan dröjsmål efter att övervakningsresultatet blivit klart. Det har nog varit avsikten också tidigare, men på vissa håll har de regionala myndigheterna inte levt upp till det. Det har till exempel hänt att jordbrukaren utsatts för återkrav på stöd innan hon eller han fått del av övervakningsbeslutet.
För att garantera en noggrann mätning godkänns inte längre planimeter och måttband som mätarutrusnting vid övervakningen, eftersom det numera finns noggrannare mätmetoder. Dock får man ännu använda måttband för att till exempel granska bredden på en väg.
Om jordbrukaren kräver noggrannare mätning ska hon eller han göra det inom två veckor efter att ha fått kännedom om övervakningsresultatet. Tidigare har kravet varit två veckor eller senast innan det första arealbaserade stödet för kontrollåret i fråga har betalts till jordbrukaren.
Att landskapselement på ett skifte räknas som stödberättigad areal vid övervakningen har nu skrivits in i förordningen.

Annonser

































 © Copyright 2001, Agrolink Ab